SARAJEVO

Igor Gavrić novi predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Mira Jurić i Edina Gabela zamjenice

U toku konstituirajuća sjednica

Nea MANJURA

6.2.2017

13.59 Prisutnima se obratio dosadašnji gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komši poželivši novim vjećnicima uspjeh u radu.

komsic

Komšić: Važne funkcije

- Uglavnom smo bili uspješni, nekako smo zajedno prevazilazili poteškoće u kojima smo se nalazili. Novim vijećnicima čestitiam na mandatu. Kada sam ja bio biran nije bio ovoliki interes medija i javnosti, ovoliki interes danas pokazuje da smo podigli dignitet glavnog grada i nadam se da će tako ostati. Ove funkcije su jako važne i nadam de da će moji nasljednici nastaviti u tom duhu. Želim vam uspješan rad i želim da ih Gradsko vijeće podržava jer Gradska uprava ne može raditi bez GV - rekao je Komšić.

13.52 Za zamjenice predsjedavajućeg GV-a nakon glasanja izabrane se Edina Gabela (SDA-SBB) i Mira Jurić (USD).

Za Miru Jurić glasalo je 16, izabrana iz reda Srba, za Miroslava Živanovića glasalo 12, za Edinu Gabelu iz reda ostalih glasalo je 16

Tako su za zamjenice izabrane Jurić iz reda Srba i i Gabela iz reda ostalih, a nakon glasanja su položile svečanu zakletvu.

edina

Gabela i Jusić tokom polaganja zakletve

12.27 Za zamjenike predsjedavajućeg GV-a predloženi su Mira Jurić (USD), Edina Gabela (SDA-SBB), Sead Srna (samostalni vijećnik) i Miroslav Živanović (SDP).

11.55 Gavrić je nakon polaganja zakletve i zvanično preuzeo dužnost predsjedavajućeg GV-a.

- Cilj nam je da završimo ovu sjednicu s osmijehom. Većina je postignuta, ali nije to aspolutna vecina. Trebamo usaglasiti osnovne stavove da sjednicu privedemo kraju uspješno. Nakon izbora gradonačelnika Skaka i ja obznanit ćemo zajednički program, odnosno politiku ponašanja Vijeća i na osnovu toga ćemo se ponašati naredne četiri godine - rekao je Gavrić u izjavi medijima.

Kako je naveo, žičara i EYOF su prioriteti koji su započeti prošle godine.

- EYOF je 2019. Taj projekat se dobro odvija i nadam se da ćemo ga u ovom sazivu i završiti. Nadamo se da će žičara biti ove godine jer su to projekti koje smo naslijedili i oni su neupitni.

Gavrić je nakon što je preuzeo predsjedavanje sjednicom od vijećnika zatražio minutu šutnje za stradale u požaru na Alipašinom Polju.

Miro Lazović čestitao je Gavriću na pobjedi i zahvalio onima koji su glasali, ali i onima koji nisu glasali za njega.

Kazao je da ovo smatra fer utakmicom.

- Nadam se da ćemo raditi zajedno u korist građana i u korist grada Sarajeva - dodao je Lazović.

11.44 Igor Gavrić (SBB) novi je predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva, odlučeno je tajnim glasanjem. Gavrić je dobio 15, a Miro Lazović 13 glasova.

10.55 SDP BiH je za predsjedavajućeg Gradskog vijeća predložio Miru Lazovića, dok je SBB kandidirao Igora Gavrića. U toku je tajno glasanje.

10.39 Potpisivanjem svečane izjave, vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva na današnjoj konstituirajućoj sjednici preuzeli su svoje mandate.

Naime, Centralna izborna komisija BiH potvrdila je rezultate posrednih izbora za Gradsko vijeće Grada Sarajeva iz četiri općinska vijeća. Mandati su dodijeljeni za 28 novoizabranih vijećnika u Gradsko vijeće Grada Sarajeva, nakon čega su se stekli uvjeti za konstituisanje Gradskog vijeća.

16523083-1114322622012224-743099705-o

Vijećnici iz Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo su Abdulah Skaka, Adnan Talić, Almedin Miladin, Dado Stojnić, Vedran Dodik, Vibor Handžić i Srđan Simonović, a iz Općine Centar Samir Fazlić, Katica Velija, Sead Srna, Nihad Uk, Nuko Grebović, Tea Dreković i Miro Lazović.

Također, mandati su dodijeljeni vijećnicima iz Općine Novo Sarajevo i to Hazimu Bahtanoviću, Srđanu Srdiću, Barbari Peleš Stroil, Miroslavu Živanoviću, Igoru Gavriću, Reufu Hafizoviću i Snežani Omukić, a iz Novog Grada Edini Gabeli, Lani Velić, Saneli Fijuljanin, Enesu Pešteku, Bajri Biberu, Toniju Vukadinu i Miri Jurić.

Vijećnici su potvrdili da će se zalagati za principe demokratije te da će štititi interese Sarajeva.