KANTON 10

Livno: Obavljena prva laserska razbijanja kamenca u bubregu

Operisana dvojica pacijenata s prostora LK

A. Kamber

5.2.2017

U Kantonalnoj bolnici u Livnu ovih dana urađene su prve operacije laserskog razbijanja kamenaca u bubrezima korištenjem nedavno nabavljenog fleksibilnog ureterorenoskopa.

Operacija je obavljena na dvojici pacijenata s prostora Livanjskog kantona, a uz dr. Vrdoljaka izveli su je i urolozi dr. Manuel Tipurić i dr. Mario Kordić iz SKB Mostar.

Vrdoljak je izjavio da ovaj način liječenja spada među najsavremenije metode u svijetu koje se trenutno koriste u liječenju urinarnih kamenaca, te da omogućuje pacijentu brz i lagan oporavak.

lasersko-razbijanje-kamenca-u-bubregu

Prema njegovim riječima, začetnik novog načina liječenja urinarnog trakta gdje se upotrebljavaju instrumenti novije generacije, u BiH predstavlja SKB Mostar, a nakon nje prepoznatljivost traži i Kantonalna bolnica u Livnu koja se trudi pratiti svjetske trendove.

Vrdoljak je kazao da su nabavku navedenog instrumenta kojim se kroz mokraćnu cijev, mjehur i ureter može pristupiti u unutrašnjost bubrega finansirao je Kantonalni zavod za zdravstveno osiguranje, te da projekt razvoja urologije u Kantonalnoj bolnici u Livnu traje već četvrtu godinu i da je dao zapažene rezultate zahvaljujući saradnji Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantonalne bolnice Livno sa SKB Mostar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.