REGION

Srbin uhapšen i kažnjen sa 11.000 maraka jer je stjuardesi u avionu rekao ovo

Neslana šala ga skupo koštala

(A. Z.)

5.2.2017

Dvojica prijatelja proputovali su Tursku, Južnu Afriku i stiglu u Tajland, a tada se dogodilo nešto što nisu mogli ni sanjati.

Srbin iz Beča za Blic je ispričao da je bio u avionu koji će ih iz Tajlanda vratiti kući, ali umjesto toga, on je završio u njihovom zatvoru.

"Sve do tog 29. septembra putovanje je bilo ugodno. Na povratku kući sjedili smo u zrakoplovu na mjestima u blizini izlaza za slučaj opasnosti. Razgovarali smo sa stjuardesom dvadesetak minuta, bilo je opušteno, šalili smo se i smijali. Prije polijetanja aviona, ona je podigla torbu mog prijatelja s poda s namjerom da je stavi u prostor poviše sjedala predviđen za to, a ja sam u šali rekao: "Pazite s tim, možda je bomba".

Upravo ta šala dovela ga je u, vjerovatno, najneugodniju situaciju u životu. Odmah se pojavilo osiguranje koje je evakuiralo avion. 

Za nekoliko minuta stigla je i policija, vojska i specijalno obučeni psi za traženje eksploziva. Dok su oni pretraživali avion, Srbin je u lisicama odveden u policijsku stanicu.

Tvrdi kako nije bilo prevodioca pa sve što su mu tajlandski policajci govorili, nije mogao razumjeti. Nije znao ni za što ga terete niti kakva ga sudbina čeka. Smjestili su ga u zatvor, a pred sudiju, opet bez prevoditelja, doveli su ga nakon četiri dana. Proglašen je krivim, platio je kaznu od 1500 eura, a iz zatvora ga je prije sudske odluke uz kauciju od 5500 eura, izvukao Srbin koji u toj zemlji živi već 27 godina.