SARAJEVO

Tužno sjećanje: Agresorska granata ubila je 68 i ranila 142 sugrađana

23 godine od stravičnog zločina na Markalama

A. MISIMOVIĆ

5.2.2017

Radio sam tu kad se dogodio masakr, prodavao kupus i bijeli luk... Sve što sam vidio je rijeka krvi... Ja sam Sarajlija, stanovao sam u Urijan Dedinoj ulici, imao sam pregled odozgo šta se dešava u Sarajevu, gledao sam kako granate padaju, gledao kada je gorjela Pošta. Pomislio sam kako će sve otići u zrak, i mi, i cijelo Sarajevo, ali eto, nije... 

esad-pozder

Pozder: Sloboda pobijedila

Opet je sloboda pobijedila, rekao nam je Esad Pozder Dedo, jedan od onih koji su preživjeli stravični masakr na Markalama.

Vrijeme opsade

Tog 5. februara 1994. godine oko 12.30 sati s agresorskih položaja na Mrkovićima ispaljena je granata. Pala je na Gradsku pijacu Markale i ubila 68, a teže i lakše ranila 142 sugrađana.

- Bio sam na liniji, moja žena je ovdje prodavala cvijeće, preživjela je, tresla se od šoka... Kada sam saznao, odmah sam došao, a sve što sam mogao vidjeti, bila su raskomadana tijela - prisjetio se Agim Muratović.

agim-muratovic

Muratović: Bio na liniji

Prema sjećanju preživjelih, u to vrijeme opsade grad je živio od Gradske tržnice i Markala, gdje su se mogle nabaviti najosnovnije potrepštine, jer su Marindvor i Baščaršija bili potpuno prazni. 

saliha-kulin

 Kulin: Sve sam preživjela

Saliha Kulin provela je cijeli rat u Sarajevu radeći kao prodavačica u Gradskoj tržnici. Ističe da su i njena djeca bila ranjena, a i sama je svjedočila stradanju sugrađana. Saliha kaže i da se nije bojala ni kada je bilo najteže, jer je oduvijek u svom gradu.

Isto mjesto

- Čovjek je tada nekako živio i morao je da živi. Sa ponosom smo išli pa, ako nas zatekne granata, tu nam je kraj, a ako ne, onda opet sutra na isto mjesto - dodala je Saliha.

Amir Voloder, pripadnik Armije RBiH, prisjetio se zločina iz prošlosti. 

- Toliko je ljudi izginulo nizašta, žao mi je ljudi, bilo je tu ubijenih svih nacionalnosti. Strahota - kazao je Voloder.

amir-voloder

Voloder: Žao mi je ljudi

Neki od Sarajlija rekli su nam da im je teško da pričaju, ne mogu zaboraviti i ne smije se zaboraviti ovaj i drugi stravični zločini. 

To nije mogao učiniti čovjek, rekao je jedan od sugrađana...

Polaganje cvijeća 

Dan sjećanja na sve građane Sarajeva ubijene od 1992. do 1995. godine i 23. godišnjica masakra na Markalama obilježit će se danas i održavanjem komemorativne sjednice. Početak je u 10.30 sati u sali Općine Centar. 

U 11.30 sati položit će se cvijeće na spomen-obilježje na pijaci Markale.