SARAJEVO

Naša tema: Sve više stranaca želi se vjenčati u Sarajevu

Sudbonosno ''da'' rekli parovi iz Turske, Švedske, Njemačke, Ugande...

A. MISIMOVIĆ

5.2.2017

Sve više stranih državljana, turista želi se vjenčati u Sarajevu. Najveći broj stranaca dolazi tokom ljeta, a u glavnom gradu BiH sudbonosno ''da'' rekli su parovi iz Turske, Švedske, Njemačke, Ugande, SAD... 

Posebne pripreme

- Većina parova kaže da su Sarajevo izabrali za grad svog vjenčanja jer je lijepo, ima atraktivnih mjesta... Osim toga, dosta je jeftinije vjenčati se kod nas nego u drugim evropskim ili svjetskim metropolama - kazala je Vesna Topalović, matičarka Općine Centar.

Kako je vjenčanje jedan od najvažnijih događaja u životu, zahtijeva i posebne pripreme, a stranci moraju još i dodatno ispuniti određene procedure, koje zavise od općine do općine.

 vesna-topalovic-maticar

 Topalović: Jeftinija vjenčanja

Najčešće je potrebno odobrenje države čiji su državljani za sklapanje braka, zatim prijava o boravku, kopija pasoša... Ako su oba bračna partnera strani državljani, za vjenčanje u Općini Novi Grad morat će uplatiti 200 KM.

Podaci Zavoda

Među Sarajlijama brak je još ''in''. Pokazuju to posljednji podaci Federalnog zavoda za statistiku, prema kojima iz godine u godinu raste broj vjenčanja. U 2015. godini u Kantonu su sklopljena 2.664 braka, a najveći porast bilježi se u općinama Ilijaš, Trnovo, Vogošća, Centar i Hadžići. 

Dolazak matičara na adresu košta do 400 KM

U Općini Novo Sarajevo posljednjih nekoliko godina stagnira broj vjenčanih, otprilike ih je oko 400 godišnje. Kako su nam kazali u Općini, 2008. i 2009. bile su „zlatne godine“ za sklapanje brakova.

U većini općina vjenčanja su srijedom i subotom besplatna. U Ilijašu, gdje nema puno vjenčanja, moguće je reći ''da'' i radnim danima. Tada besplatno, a vikendom se naplaćuje. Ukoliko želite obaviti čin vjenčanja izvan općinskih prostorija, za matičara je u prosjeku potrebno izdvojiti od 100 do 400 KM.