KOLUMNE

Potvrda prijateljstva

Ličnost dana Jakub Skalnik

Autor:S. D.

4.2.2017

Republika Češka dokazani je prijatelj BiH, a to prijateljstvo, osim u podršci našoj zemlji u integracijskim procesima u približavanju Evropskoj uniji, dokazuje i kroz druge brojne oblasti i projekte. Za mnoge javnost i ne zna i ne čuje, a posljednji koji nije mogao proći nezapaženo je onaj pod nazivom "Solarna energija za bolnicu Dr. Safet Mujić".

Zahvaljujući češkoj vladi, mostarska bolnica uskoro će dobiti toplu vodu. Češke vlasti ovaj su projekt finansirale s pola miliona maraka, a na tome će im zasigurno biti zahvalni ne samo Mostarci nego i ostali građani Hercegovačko-neretvanskog kantona koji se liječe u najvećoj zdravstvenoj ustanovi na tom području.

Tokom prezentacije ovog projekta češki ambasador u BiH Jakub Skalnik kazao je da njegova zemlja godišnje u BiH realizira oko 25 projekata u vrijednosti od oko tri miliona eura. Također, izjava ambasadora Skalnika da BiH ostaje prioritet za Češku u pogledu razvojne pomoći, svakako je dodatna potvrda osvjedočenog i dokazanog prijateljstva.

Jakub Skalnik preuzeo je dužnost češkog ambasadora u BiH u februaru 2015. godine.