ZDRAVLJE U KUĆI

Probajte čarobni prah koji je deset puta bolji od zelenog čaja

Potiče metabolizam i brže sagorijevanje masnoća

Redakcija

3.2.2017

Ako želite svoju kafu, čaj, smoothie ili jela učiniti super zdravim i da vam tromost i nedostatak energije nestanu kao rukom odneseni, onda će "čarobni" prah matcha koji potiče iz Japana biti najbolji izbor

Matcha prah, fino mljeveni prah listova zelenog čaja, sa pravom je svrstan u superhranu jer će vas njegovi sastojci ispuniti energijom i udahnuti vam novi život. 

Matcha nastaje od procesuiranih listova zelenog čaja koji su mrvljenjem pretvoreni u fini prah. Prah se zatim prosijava i muti sa vrućom vodom. Ova praksa pravljenja matcha praha nastala je u Kini oko 10. stoljeća, ali najbolja matcha dolazi iz Japana. Čak je i drevna tradicija ispijanja čaja nastala u 12. stoljeću u Japanu izgrađena upravo oko matcha praha slavnog po svom prepoznatljivom i posebnom okusu. 

Za razliku od drugih zelenih čajeva, grmovi matche se 20 dana prije žetve prekriju kako bi se zaštitili od direktnog sunca. Na taj način potiče se proizvodnja hlorofila koji listovima daje tamniju, življu nijansu zelene, a povećava se i proizvodnja L-teanina, amino kiseline koja je prirodni sastojak biljke čaja i nekih vrsta gljiva. Ovaj sastojak zaslužan je i za osobinu čaja da istovremeno smiruje i stimuliše..

Uz to, matcha potiče metabolizam i brže sagorijevanje masnoća, pomaže pri regulaciji i održavanju optimalne razine šećera u krvi te se smatra 10 puta snažnijim od običnog zelenog čaja. Upravo zato je matcha prah idealan za pravljenje u obliku kafe, čaja, smoothija, ali i kao dodatak raznim jelima. Za maksimalnu umućenost napitka, koristite metlicu napravljenu od bambusa.

Priprema matche u obliku čaja:
U šoljicu stavite kašiku matcha praha, dodajte 2, 3 kašike tople vode i razmutite prah dok se zapjeni. Dodajte tople vode do vrha šoljice, promiješajte i popijte.

Priprema matche u obliku kafe:
Razmutite matcha prah u šoljici i zagrijte 2 decilitra mlijeka. Ulijte polovicu toplog mlijeka u šoljicu s matchom, a polovinu u manju bočicu i snažno mućkajte dok ne postignete gustu, kremastu teksturu pjene. Ulijte pjenu u napitak, malo promiješajte i matcha kafa je gotova. Po želji ukrasite matcha prahom.