Od februara prošle godine, Dow Jones indeks porastao 20,92 posto

Nova historija svjetskih berzi je napisana! + Besplatni priručnik za trgovanje na berzi

Objavljeno: 06. 02. 2017 - 16:16 Novosti » Promo A A A Times Arial
Nova historija svjetskih berzi je napisana! + Besplatni priručnik za trgovanje na berzi
Foto: Ilustracija

Od februara prošle godine, Dow Jones indeks je porastao 20,92%, a prije sedam dana dostigao je svoj historijski maksimum, prebacivši 20.000 poena.

Snažan rast berzanskih indeksa, naročito američkih, kakav dugo vremena nije zabilježen, obilježio je kraj 2016. i početak 2017. godine.

Da li ste znali da pored indeksa, na umreženoj svjetskoj berzi može da se trguje i valutama, zlatom, naftom i dionicama najvećih svjetskih kompanija (takozvani CFD-i)? Interesuje vas kako?

FXLider, samo danas svim čitaocima Avaza poklanja priručnik "Trgovanje na svjetskoj berzi za početnike" koji možete besplatno preuzeti ovdje.

Ukratko o Dow Jones indeksu

1untitled-1

Dow Jones Industrial Average je najstariji berzanski indeks na svijetu. 

Nastao još 1896. godine, on objedinjuje 30 velikih američkih kompanija čijim se akcijama trguje na Njujorškoj berzi tzv. “crème de la crème” američke ekonomije. 

Ovaj indeks je dugo vremena predstavljao reper za kretanje cjelokupnog američkog tržišta akcija, ali ga od polovine prošlog vijeka, na tom mjestu, polako zamjenjuje sveobuhvatni(ji) berzanski indeks, S&P500.

Priručnik "Trgovanje na svjetskoj berzi za početnike" možete i Vi danas besplatno preuzeti ovdje.

Najveći rast u historiji

titled-1

Od februara prošle godine, ovaj indeks je porastao 20,92 posto, a prije sedam dana dostigao je novi historijski maksimum, prebacivši 20.000 poena  da bi se od ponedeljka vratio na oko 19.900 poena. Međutim, od početka godine, zabilježio je skroman rast od 0,65 posto.  Na kretanje cijena akcija, a time i indeksa, osim događaja koji se tiču samih kompanija koje ulaze u njegov sastav, utiču i (geo)politička previranja, ratovi, krize itd. koje predstavljaju tzv. sistematski rizik.

Priručnik "Trgovanje na svjetskoj berzi za početnike" možete i Vi danas besplatno preuzeti ovdje.

FXLider ima saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.Autor: Redakcija
Preporučujemo vam