TENIS

Davis Cup: BiH protiv Poljske vodi 2-0, bodove Zmajevima donijeli Bašić i Džumhur

U zeničkoj Areni teniski "Zmajevi" love Prvu grupu Euroafričke zone

A. SOKOLOVIĆ/D. KOVAČ

3.2.2017

Teniseri BiH poveli su protiv Poljaka sa 2-0 nakon prvog dana meča drugog kola Prve grupe Euroafričke zone Davis Cupa.

Bodove našoj selekciji donijeli su Mirza Bašić i Damir Džumhur.

Bašiću je pri vodstvu 2-0 u setovima meč zbog povrede predao Kamil Majchrzak, dok je Džumhur, uz dosta muke, rezultatom 3-0 savladao 297 pozicija lošije rangiranog tenisera Huberta Hurkacza.

Sutra je na programu meč dublova, a rekete bi trebali ukrstiti Mirza Bašić i Tomislav Brkić, te Lukasz Kubot i Marcin Matkowski. Poljaci su veliki favoriti u ovom meču, ali uz pomoć publike u zeničkoj Areni sve je moguće.

Podsjećamo, bolji iz meča BiH - Poljska nastavlja takmičenje na gostovanju Holandiji. Taj susret na programu je od 7. do 9. aprila.

------------------------------------------------------------------------ 

Džumhur - Hurkacz 3-0

3. Džumhur - Hurkacz 7-5

U nastavku furiozna predstava Hurkacza. Poljak u prvom i petom gameu trećeg seta pravi dupli break za visokih 4-1, no to mu ipak nije bilo dovoljno da ga i osvoji.

Damir već u narednom gameu smanjuje zaostatak, a potom i uzima svoj serivs za 3-4.

Hurkacz nije uspio kvalitetno odservirati ni pri vodstvu 5-4, pa se Damir u potpunosti vraća u set.

Do kraja trećeg dijela igre Damir sa identičnih 7-5 završava posao za vodstvo BiH protiv Poljske sa 2-0.

------------------------------------------------------------------------ 

2. set Džumhur - Hurkacz 7-5

Otvaranje drugog dijela ponovo je pripalo Damiru, koji odmah pravi break, ali ga ne uspijeva potvrditi. Hurkacz se vraća i izjednačava na 2-2.

Najnepouzdaniji Damirov udarac svakako je njegov početni udarac, sa kojim i danas ima mnogo problema. Bilo da je prvi ili drugi Damirov servis, Hurkacz jednako napada i odmah stiče prednost u poenu.

Bh. teniser protivniku je pri rezultatu 3-3 još jednom prepustio svoj početni udarac, drugi put u drugom setu, a četvrti ukupno. Međutim, koliko god bio mentalno labav, Džumhur je nebrojeno puta dokazao da u odsudnim momentima na psihičkom planu zna biti i veoma jak.

U osmom gameu, pri servisu Hurkacza, Damir se, u svom stilu, nakon jednog poena raspravljao sa sutkinjom u stolici. No, ipak je uspio uzvratiti breakom i povesti sa 5-4.

Sarajlija pet godina mlađeg protivnika ponovo lomi pred kraj seta. Naime, pri rezultatu 6-5, naš teniser na servis Hurkacza dolazi do tri vezane set lopte, te odmah koristi prvu za 7-5.

--------------------------------------------------------------------------

1. set Džumhur - Hurkacz 7-6 (1)

Dosta tijesan prvi set između Damira Džumhura i Huberta Hurkacza nakon velike borbe pripao je 297 pozicija boljem teniseru.

Bolje otvaranje meča nismo mogli ni zamisliti. Džumhur je poveo sa 3-0, uz čak dva breaka prednosti. No, tek tada je proigrao Hurkacz, koji je nanizao četiri vezana gamea i stekao prednost 4-3.

Do kraja seta nije bilo breakova, pa su igrači ušli u odlučujuću 13. igru. Damir je u tie-breaku naprosto bio neumoljiv, prepustivši protivniku svega jedan poen.

Inače, u prvom setu vidjeli smo četiri breaka, te čak devet dvostrukih servis grešaka (Džumhur 4, Hurkacz 5). Damir je ukupno osvojio 43, a Hurkacz 36 poena.

----------------------------------------------------------------------------

U pauzi dok čekamo da Džumhur izađe na teren, vrijedi naglasiti da je sutra na rasporedu dubl meč (14 sati), u kojem će se, najvjerovatnije, sastati Mirza Bašić i Tomislav Brkić protiv Marcina Matkowskog i Lukasza Kubota.

Za nedjelju od 13 sati u singlu igrati Damir Džumhur i Kamil Majchrzak, te ukoliko bude potrebe Mirza Bašić i Hubert Hurkacz.

-----------------------------------------------------------------------------

Bašić - Majchrzak 2-0

3. set Bašić -  Majchrzak predaja Poljaka (6:4, 6:3)

Treći set se neće igrati, jer je Poljak predao našem teniseru. 

Na taj način Bašić je donio BiH prvi poen u meču protiv Poljske, historijski s obzirom na to da Bosna i Hercegovina prvi put igra u Prvoj grupi Euroafričke zone Davis Cupa.Meč je trajao sat i 28 minuta.

Za manje od sat će na teren Damir Džumhur i Hubert Hurkacz.

-------------------------------------------------

2. set: Bašić -  Majchrzak 6:3 (6:4 prvi set)

Nakon što je uspješno završio prvi, Bašić je i u drugom setu potvrdio dominaciju. Drugi set je dobio sa 6:3. Ključni gem je bio četvrtiv u drugom setu, kada je pri rezultatu 2:1, Mirza napravio break. Drugi set je trajao 41 minutu, 240 sekundi više nego prethodni, ali je Bašić potvrdio da je na najboljem putu da donese BiH prvi poen, od tri neophodna za prolazak u drugo kolo i meča sa Holandijom.

Vrijedi napomenuti da je Majchrzak imao tri break prilike, ali je sve tri Bašić vrhunski spasio. Naš teniser je imao dvije prilike za braek, a kao i u prvom setu iskoristio je drugu.

Broj poena: 30:22 za Bašića, što dodatno potvrđuje našu konstataciju da se Mirza uspješno kreće prema prvom bodu za BiH. 

---------------------------------------------------------------

1. set: Bašić -  Majchrzak 6:4

Mirza Bašić je sjajno otvorio prvi set. Pri rezultatu 5:4 za bašića, naš teniser je u 10. gemu napravio break i Bosni i Hercegovini donio vodstvo od 1:0 u setovima. U prvom setu nije bilo velike drame, oba tenisera su čuvali svoje servise, sve do 10. gema kada je Poljak poklekao za - 6:4. 

Bašić je u prvom setu imao dvije break prilike, od kojih je Mirza iskoristio drugu. Poljak je u prvom setu bio potpuno efemeran. U prilog tome ide podatak da je Bašić osvojio 33 poena, a Majchrzak 28. 

--------------------------------------------

Teniske reprezentacije Bosne i Hercegovine i Poljske danas u zeničkoj Areni kreće u lov na plasman u drugo kolo Prve grupe Euroafričke zone Davis Cupa.

U uvodnom meču singla naš drugi igrač Mirza Bašić sastaje se s najboljim poljskim teniserom Kamilom Majchrzakom, dok će nakon njih snage odmjeriti Damir Džumhur i Hubert Hurkacz.

Za obje reprezentacije ovo je veoma važan meč, jer će pobjednik biti na jedan korak do plasmana u Svjetsku grupu Davis Cupa u kojoj igraju najbolje selekcije svijeta.

Pobjednik meča BiH - Poljska će nastaviti takmičenje, kao gost, susretom protiv Holandije koji bi se igrao od 7. do 9. aprila.