GLOBUS

Mattis iz Seula upozorio Sjevernu Koreju na "učinkovit i snažan odgovor"

Upozorio na upotrebu nuklearnog oružja

Fena

3.2.2017

Američki ministar odbrane James Mattis upozorio je da će svaka upotreba nuklearnog oružja od strane Sjeverne Koreje naići na “učinkovit i snažan odgovor”.

Mattis je to rekao u Južnoj Koreji gdje je potvrdio da ta zemlja uživa podršku Sjedinjenih Država. Nakon toga otputovao je u Tokio, javlja BBC.

Mattis je potvrdio planove za implementaciju američkog raketnog odbrambenog sistema u Južnoj Koreji krajem ove godine. Raketni i nuklearni testovi i agresivne izjave koje dolaze iz Sjeverne Koreje izazivaju bijes i strah diljem regije.

Sjedinjene Države imaju značajnu vojnu pokrivenost u Južnoj Koreji i Japanu. Prema podacima, nešto je manje od 28.500 američkih vojnika u Južnoj Koreji, za koje Seul izdvaja 710 miliona eura na godišnjem nivou. Američki predsjednik Donald Trump ranije je rekao kako želi da Južna Koreja i Japan izdvajaju veće iznose nego što je to sada slučaj.

Mattis je iskoristio svoju posjetu kako bi uvjerio Južnu Koreju da je Trumpova administracija i dalje stabilna u svojim obvezama odbrane u regiji, izvijestio je Pentagon. Nakon sastanka sa svojim kolegom iz Južne Koreje, Mattis je rekao novinarima kako će svaki napad na Sjedinjene Države, ili nekoga od njihovih saveznika, biti poražen, a svaka upotreba nuklearnog oružja naići će na snažan odgovor.

Sjeverna Koreja prošle je godine provela svoj peti nuklearni test, ali i potvrdila da je spremna izvršiti nuklearni napad na Sjedinjene Države. No stručnjaci su ipak u dilemi po pitanju toga je li njihova tehnologija toliko napredovala. U posljednjih nekoliko sedmica iz Sjeverne Koreje stigle su vijesti kako imaju interkontinentalnu balističku raketu, koja može doseći američko kopno, a spremna je za testiranje u bilo kojem trenutku.

Govoreći u četvrtak, Mattis je pokušao uvjeriti Kinu kako se niko ne mora pribojavati THAAD-a, osim Sjeverne Koreje. Južnokorejski ministar odbrane Han Min-koo kaže kako je Mattisov posjet najveće upozorenje Sjevernoj Koreji.

I uoči posjete Seulu Mattis je kritikovao Sjevernu Koreju zbog "provokativnih akcija" koje zahtijevaju, kako je kazao, nove konsultacije s Japanom i Južnom Korejom.

Pentagon je najavio da je posjeta Mattisa Japanu i Južnoj Koreji prilika da se saslušaju primjedbe i strahovanja dvije zemlje koje spadaju u američke najbliže vojne saveznike.

Stručnjaci ocjenjuju da je cilj posjete da se saveznici razuvjere nekoliko mjeseci prije nego što administracija pojasni svoju strategiju za Pacifik, prenosi Glas Amerike.

U toku predizborne kampanje, američki predsjednik Donald Trump pozivao je zemlje među kojima su Japan i Koreja da "plate svoj dio" ako žele da Amerika čuva njihovu sigurnost, pa je čak i nagovijestio u jednom intervjuu da bi Japan trebalo da nabavi vlastito nuklearno oružje za odvraćanje sjevernokorejske nuklearne prijetnje.

Mattisova posjeta regionu Istočne Azije uslijedila je nakon komentara Bijele kuće u kojima je nagoviješten veći angažman u Južnom kineskom moru, dok Kina nastavlja da pravi vještačka ostrva i spori se sa susjedima oko ostrvskih lanaca kao što je Spratly.

"Ako su ta ostrva zapravo u međunarodnim vodama, a ne dio Kine onda ćemo se truditi da branimo međunarodne teritorije od preuzimanja od strane jedne zemlje", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

Nakon susreta u Seulu, Mattis je odletio u Japan, gdje se nalazi 50.000 američkih vojnika te njihovi članova porodica i pomoćno osoblje. Amerika je izdvojila oko 5,5 milijardi američkih dolara za svoje japanske baze u 2016., dok Japan plaća još 4 milijarde dolara.