GLOBUS

Neformalni sastanak lidera EU na Malti

Prisustvovat će svih 28 članica

Srna

3.2.2017

Lideri EU sastaju se danas na Malti kako bi pronašli način za sprečavanje priliva migranata preko Sredozemnog mora i iskazali jedinstvo pred pregovore sa Velikom Britanijom za izlazak iz evropskog bloka.

Njemačka novinska agencija DPA navodi da je prva tačka dnevnog reda današnjeg neformalnog sastanka diskusija o ulasku migranata u Evropu preko Sredozemnog mora.

Sastanku će prisustvovati svih 28 članica.

Mediji navode da se očekuje da će lideri preduzeti mjere za jačanje kapaciteta Libije za zaustavljanje migranata u teritorijalnim vodama te zemlje i za stvaranje boljih uslova za izbjegličke kampove u toj sjevernoafričkoj državi.

Italijanski premijer Paolo Đentiloni i njegov libijski kolega Fajez al Saradž potpisali su kasno sinoć u Rimu memorandum o razumijevanju s ciljem smanjenja ilegalne migracije preko Sredozemnog mora.

U memorandumu se navodi da će dvije zemlje raditi na jačanju libijskih institucija, uključujući Obalsku stražu i graničnu patrolu.

U večernjim časovima, 27 šefova evropskih država i Vlada održaže razgovore o budućnosti bloka nakon odlaska Britanija. Tom sastanku neće prisustvovati britanski premijer Tereza Mej.

Međutim, Mejova planira da sa liderima EU razgovara o njenom sastanku prošle sedmice sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.