SARAJEVO

Vlada Japana dodijelila više od 268.000 KM za obnovu osnovnih škola

Jedan od najvećih bilateralnih donatora u BiH

Fena

3.2.2017

Vlada Japana dodijelila je dva granta ukupne vrijednosti više od 268.000 KM za projekte u Sarajevu i Tuzli u sektoru osnovnog obrazovanja u BiH.

Ceremonija potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava bit će upriličena danas u Ambasadi Japana u Sarajevu.

Japanska vlada je odlučila da dodijeli grant u ukupnom iznosu od 137.089 eura (oko 268.000 KM), u okviru Grant programa Vlade Japana za temeljne projekte (GAGP) za projekte obnove Osnovne škole "Čengić Vila I" u Sarajevu i OŠ "Novi Grad" u Tuzli, u svrhu sanacije školskih objekata. 

Dodijeljeno je 71.172 eura (oko 139.000 KM) za projekt obnove OŠ "Čengić Vila I" u Sarajevu. Školu pohađa oko 870 učenika i ima 130 uposlenika. Projekt se odnosi na obnovu krova, uključujući i azbest te zamjenu starih prozora, kako bi se unaprijedili obrazovni uslovi i obezbjedio komforan ambijent za djecu.

Vlada Japana je također dodijelila 65.917 eura (oko 129.000 KM) za projekt obnove OŠ "Novi Grad" iz Tuzle. Dodijeljena sredstva će omogućiti obnovu dotrajalih prozora i vrata u školi. Škola je osnovana 1960. i trenutno školu pohađa oko 670 učenika. Zahvaljujući ovom projektu će biti u mogućnosti da pruži bolje uslove učenja za djecu.

Japan je jedan od najvećih bilateralnih donatora u BiH. U okviru GAGP, japanska pomoć BiH je dosegla više od 17 miliona eura ili oko 35 miliona KM u posljednjih 20 godina, pokrivajući različite sektore osnovnih ljudskih potreba, kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnadbijevanje, poljoprivreda, zaštita okoliša, infrastruktura, kultura.

Japan će nastaviti pomagati BiH, s ciljem doprinosa socio-ekonomskom razvoju u tim ključnim sektorima, ističu iz Ambasade Japana u BiH.