VIJESTI

Promovirana knjiga "Forenzična analiza DNA - Interdisciplinarni pristup"

Akademija nauka i umjetnosti u Sarajevu

S. P.

2.2.2017

Na Akademiji nauka i umjetnosti u BiH u Sarajevu danas je promovirana knjiga "Forenzična analiza DNA Interdisciplinarni pristup", urednika prof. dr. Dragana Primorca i prof. dr. Mosessa Schanfielda, koja donosi najnovija saznanja iz forenzičnog DNA testiranja.

Pokrovitelji ove promocije bili su Ambasada Hrvatske u BiH i Školska knjiga d.d., a među zvanicama su se našli visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Knjigu su predstavili glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, članica Akademije nauka i umjetnosti BiH i redovna članica Evropske akademije nauka i umjetnosti Mirsada Hukić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Borislav Petrović, Snježana Bodnaruk u ime Federalnog ministarstva zdravstva i Branislav Crnogorac u ime Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Prije same promocije velikom broju prisutnih zvanica iz društveno-političkog kora BiH i Republike Hrvatske, akademika, profesora, naučnika, studenata i gostiju obratili su se ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, nadzornik odbora Školske knjige d.d. Ante Žužul, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i jedan od koautora knjige i rektor Burch univerziteta prof. dr. Damir Marjanović.

- Ova knjiga predstavlja izuzetno važno naučno djelo s interdisciplinarnim pristupom koje je od velike koristi kako za one koji se bave ovom strukom, tako i za studente i  nudi smjernice za budući razvoj humane forenzike. Korištenje nauke i DNK analize olakšalo je posao policiji da efikasnije radi svoj posao. Drago mi je da i mi imamo stručnjake koji sarađuju sa porefsorom Primorcem i mi ćemo učiniti sve da ono što oni postignu bude implementirano u praksi - rekao je ministar Mektić.

primorac-knjiga-forenzika

Knjiga sadrži četiri cjeline i 23 poglavlja u kojima su predstavljena sva područja u kojima se primjenjuje forenzična analiza DNA.

Na nastajanju ovog jedinstvenog izdanja radila su 52 autora - vrhunska stručnjaka u svom području iz Australije, BiH, Hrvatske, Češke, Finske, Holandije, Slovenije i SAD.

Na kraju je o knjizi govorio jedan od njenih autora, prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzične nauke SAD, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, profesor na univerzitetima Penn State i New Haven u SAD, te Splitu, Osijeku i Rijeci.

- Krajnji cilj svakog forenzičara je istina, ma kolika bila cijena posljedica kompletnog procesa i njegovog krajnjeg ishoda. Knjiga je rezultat ideje da ona bude u operativnoj funkciji policije i pravosudnih tijela kako bi na jednom mjestu imali cijelu problematiku rada forenzičara, od analize mjesta događaja do same sudnice - kazao je, između ostalog, Primorac.