REGION

Thaci optužuje Beograd za propagandnu kampanju i poziva da se uzdrže od novog sukoba na Kosovu

Kosovski premijer u otvorenom pismu

Redakcija

2.2.2017

Kosovski predsednik Hashim Thaci izrazio je zabrinutost zbog, kako je rekao, "propagandne kampanje Srbije".

Kako je rekao tom kampanjom se u zajednici na sjeveru izaziva "strah i međuetnička mržnja".

On je, istovremeno, nastojao da srpsku zajednicu na Kosovu uvjeri da joj se "nikada ništa loše neće dogoditi" od strane bezbjednosnih institucija Prištine, i pozvao Evropsku uniju i NATO da upozore Beograd da se uzdrži od "izazivanja novog sukoba na Kosovu i regionu".

- Razočaran sam i zabrinut sam u vezi sa propagandnom kampanjom u starom stilu Srbije, koja nastavlja da izaziva strah i međuetničku mržnju kod srpske zajednice koja živi u sjevernom djelu Kosova - kaže Thaci u pisanoj izjavi. 

Prema njegovim riječima, ta propaganda je "orkestrirana iz Srbije" i teži zastrašivanju građana Kosova koji žive na sjeveru i ometanju procesa njihovog "potpunog integrisanja u institucije Republike Kosova".

Thaci kaže da je država Srbije, "tokom čitave dosadašnje historije", radi svojih političkih ciljeva, manipulisala srpskom zajednicom na Kosovu i od nje stvarala žrtvu. 

- Posljedice ovakvog pristupa su destruktivne i evidentne su i danas.Stoga, pozivam Srbiju da se odrekne takve prakse, koja ni na koji način ne služi procesu pomirenja i normalizacije odnosa između Kosova i Srbije - dodao je on. 

U istoj pisanoj izjavi, Thaci za kosovske bezbjednosne strukture tvrdi da su "demokratske" i da "štite živote svih građana gdje kod da se nalaze, nezavisno od njihove etničke pripadnosti". 

- Evropska unija i NATO treba da pošalju upozorenje Srbiji da se suzdrži od scenarija izazivanja novog sukoba na Kosovu i regionu - kazao je Thaci.

On kaže da Kosovo i cijeli region imaju samo potrebe za povećanjem regionalne saradnje, dobrosusjedskih odnosa i ubrzanja procesa integracija u EU i NATO, kao glavnog uslova za dugoročni mir i bezbjednost.