DIJASPORA

Za izgradnju gasulhane u Čapljini najveća donacija načelnika Vidića

Odličan odziv građana

Bato ŠIŠIĆ

2.2.2017

Čapljinci koji su ostali da žive u Bosni i Hercegovini, ali i oni koji su se rasuli širom svijeta bez obzira na vjeru, ime i prezime, odlučni u su jednom, da nikada ne zaborave svoj grad, svoje sokake i ulice u kojima su odrasli.

Nakon što su prošlog ljeta pokrenuli inicijativu čišćenja čapljinskog harema, a u koju su se uključili svi oni koji su se u to vrijeme zatekli u Čapljini naišla je na odličan odziv, a tokom te akcije rodila se ideja da se po prvi put u ovom gradu izgradi gasulhana.

Od prijedloga do ideje i početaka radova nije proteklo mnogo vremena.

- Naš grad nikada nije imao gasulhanu, pa su se tako meiti morali opremati u susjednim gradovima kao sto su Mostar, Blagaj ili Stolac. Mjesto smo imali odmah pored čapljinskog harema, pa smo inicijativu gradnje pokrenuli putem Facebook-a. I sami smo se iznenadili velikom reakcijom Čapljinaca, prije svega onih koji su rasuti širom svijeta, a opet nas je mnogo iznenadio pozitivan odziv onih sugrađana koji nisu islamske vjerosipovjesti, ali su Čapljinci u srcu i duši. Izgradnja projekta košta 52.000 KM, a do sada smo i to za veoma kratko vrijeme sakupili 50.000, što je za svaku pohvalu. Više od 280 osoba se uključilo u ovu donatorsku akciju, a najvisu donaciju dobili smo od načelnika općine Čapljina Smiljana Vidića koji je na nas račun odobrio uplatu od 5000 KM. Objekat je u završnoj fazi, radi se još na elektro i vodo instalacijama - ispričao nam je jedan od inicijatora ove akcije i izgradnje gasulhane u Čapljini, Alen Jazvin.

Osim njega kao inicijatore i pokretače ovog za Čapljince važnog projekta treba pomenuti Samira Šehovića i Ethema Saldu .

Novac se donirao od građana Capljine koji su rasuti od Srebrenice, Stoca, Ljubuškog, Amerike, Australije, Austrije, Norveške, Njemačke, Danske, Švicarske, Švedske…

- Gradnja se privodi samom kraju, a ono sto je Čapljincima još potrebno je hladnjača (komora) u sklopu samog objekta. Siguran sam da ćemo i to brzo riješiti zahvaljujući ljudima, našim dragim Čapljincima koji bez obzira gdje žive i rade ne zaboravljaju njihov grad koji leži na četiri prelijepe rijeke - rekao nam je Samir Šehović.