GLOBUS

Šeik UAE podržava Trumpovu uredbu o zabrani ulazaka muslimanskim državljanima

Vjeruje tvrdnjama američke administracije

Redakcija

1.2.2017

Šef diplomatije Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Abdulah bin Zajed Al Nahjan prvi je zvaničnik neke od zemalja Persijskog zaliva koji je stao u odbranu Trumpove uredbe o zabrani ulazaka u SAD državljanima sedam pretežno muslimanskih zemalja.

Al Nahjan je na konferenciji za medije, nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom sa kojim je u Abu Dabiju govorio o ratu u Siriji i drugim regionalnim pitanjima, rekao da je SAD imala pravo da donese “suverenu odluku” i da vjeruje da ta odluka nije zabrana usmjerena na muslimane.

Rekao je da vjeruje tvrdnjama američke administracije prema kojima potez nije zasnovan na religijskim stavovima i primjetio da većina svjetskih zemalja sa većinski muslimanskim stanovništvom nije na listi.

- Ovo je privremena zabrana i bit će revidirana za tri mjeseca, tako da je važno da se to ima u vidu. Neke od zemalja na ovoj listi imaju strukturalne probleme i trebalo bi da pokušaju prvo da riješe te probleme i te okolnosti, prije nego što pokušaju da riješe problem sa SAD - rekao je Al Nahjan.

UAE su jedan od najbližih saveznika SAD u arapskom svijetu i sarađuju na vojnom, kao i na komercijalnom planu. Osim što su najveće arapsko tržište američke robe za izvoz, Emirati imaju i bliske veze sa novim američkim predsjednikom Trumpom, javlja portal CdM.

Novi golf teren i građevinski kompleks u Dubaiju nose njegovo ime, a kancelarija turističke organizacije Abu Dabija nalaze se u Trumpovoj zgradi “Trump Tower” u New Yorku.