DIJASPORA

Bosna iz Frankfurta bez poraza osvojila turnir

Uspjeh bh. kluba

Bato ŠIŠIĆ

30.1.2017

Na malonogometnom tradicionalnom turniru koji se održava svake godine u jednoj od ljepših dvorana u okrugu grada Frankfurta, u gradiću Sulzbach am Taunus, učestvovalo je 16 ekipa. Organizator i domaćin turnira bila je ekipa “Eichwald Sulzbach” s kojom Bosna iz Frankfurta redovno igra prijateljske utakmice 
 

bosna4
S obzirom da se ekipa Bosne nalazi u intezivnim pripremama za drugu polusezonu i da su planirali dan kasnije, odigrati prijateljsku ili pripremnu utakmicu, trener Senad Mujakić odlučio je poslati drugu postavu što ne znači da je turnir smatrao manje važnim. To potvrđuje i zalaganje ekipe kao i uspjeh, tako da će narednoj godini ekipa Bosne pokušati da odbrani titulu. Do tada će se pokal čuvati na posebnom mjestu u prostorijama BKC-a.

Bosna je kao što rezultati pokazuju, vrlo ubjedljivo osvojila prvo mjesto u grupi, gdje je jedino protiv ekipe Eschborna s minimalnom razlikom od jednog gola pobijedila.

U četvrfinale su momci ušli odlučno i “razbili” su ekipu Riedberga sa 6:1.

Zatim je  uslijedila teška utakmica protiv ekipe Schwalbacha koja je pružila jak otpor. Ipak, Bosna je slavila zasluzeno s minimalnih 1:0

U finalu je golgeter Bosne, Emir Drino eksplodirao, te sa tri fantastična gola u četiri minuta šokirao protivničku ekipu. Drino je sa 8 golova bio i najbolji strijelac turnira koji je inače u prošlosti nastupao i u Premijer ligi BiH, zatim u 1. ligi FBiH i u Austriji, prije nego što je na početku ove sezone došao da živi i radi u Offenbachu te se pridružio Bosni.

Ekipa Zeilsheima inače prošlogodišnji pobjednik ovog turnira, brzo se vraća u formu i smanjuje na 3:1. Nakon toga slijedi velika borba na terenu gdje Bosna uspijeva da odbrani rezultat i zasluženo bez izgubljene utakmice sa šest pobjeda osvaja ovaj prestižan malonogometni turnir.
 

bosna
Napomenut ćemo da je Bosna iz Frankfurta u ovom pripremnom ciklusu nastupila na jos dva malonogometna turnira.

U Neu-Anspachu su u konkurenciji sa 20 ekipa osvojili visoko drugo mjesto, gdje su u finalu od viserangirane ekipe Oberrada izgubili tek u produžecima.

Zatim su na turniru ekipe Merzhausena gdje je nastupilo 15 ekipa osvojili 5. mjesto.

bosna2
 
Sada se ekipa Bosne nalazi na pripremama za drugu polusezonu koja započinje 25. februara utakmicom protiv ekipe FC Fauerbacha na domaćem terenu.
 
S obzirom da se ekipa Bosne nalazi na 12. mjestu tabele Gruppenlige predsjedništvo kluba je imalo mnogo posla oko proširenja kadra i podizanja kvaliteta. Ipak trud se isplatio te su se Bosni priključili igrači: Esmir Omerović, Edin Omanović, Teodor Cortinel, Alexandru Panainte, Kemal Pita, Michele Burgio i Admir Kapetan.
 

bosna3
Vrijedi još spomenuti da je ekipa Bosne iz Frankfurta najviše rangirana ekipa bosanske dijaspore i da ove godine slavi 25 godina postojana.

Za Bosnu iz Frankfurta na ovom turniru su igrali: Semir Kurtović, Emir Drino, Matej Rugle, Adis Pita, Michele Burgio,Teodor Cortinel i Kemal Pita.