BIH

Probudi se, Sebija

Kako je govorila direktorica KCUS-a

Piše: Hajrudin PROLIĆ

27.1.2017

Slavodobitno, poput nekog južnoameričkog autokrate, izašla je Sebija Izetbegović pred novinare i saopćila da su njeni rezultati, kao generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), odlični. Hvalila je sebe i vlastiti rad do sirovog neukusa, a kao argumente je koristila vlastite dojmove i pokoji statistički podatak o zarađenom novcu.

- Moji rezultati su odlični. Preuzimanjem dužnosti generalne direktorice zatekla sam ukupne obaveze KCUS-a u iznosu od 95 miliona KM, kao i sudske sporove za period 2011.-2015. u iznosu od 4,5 miliona KM, što zajednički iznosi 100 miliona KM obaveza KCUS-a. Sa 30. 12. 2016. izvršili smo plaćanje obaveza u vrijednosti od 63 miliona KM, i time smatram da smo jedinstvena ustanova u cijeloj državi.  

Paralelni univerzum

Tako je govorila Seka novinarima. Lijepo sve to i zvuči, nema govora, samo je gospođa Izetbegović očito promašila branšu. Jer, priča o silnim ciframa i vraćenim milionskim dugovima, ako su to uopće istiniti podaci, pije vodu u finansijskom sektoru, ali baš i ne zanima previše armiju pacijenata koji ovise isključivo o uslugama koje (ne)mogu dobiti u KCUS-u.

Zamislite, recimo, bolesnika kojem po 15. put u najvažnijoj zdravstvenoj ustanovi u državi objašnjavaju da nema citostatika i da se treba malo strpjeti. Nije mu jednostavno, ali mora da mu je ipak mnogo lakše kada pročita podatak da je Seka Izetbegović uspjela vratiti dug od 63 miliona KM. Sličnom euforijom vjerovatno su opijeni i ostali pacijenti preko čije je grbače direktorica KCUS-a uspjela ostvariti "uštede na svim nivoima", tjerajući ih da sami kupuju lijekove koje su do jučer dobivali besplatno u Kliničkom centru. 

Posebno je impresivan bio nastup Sebije Izetbegović kada je pričala o međuljudskim  odnosima u KCUS-u i strukturi uposlenika. Elem, ukratko, prije je bilo svega i svačega, a sada je sve divno i krasno, organizacija na vrhunskom nivou, pacijenti se primaju po redu... To što su desetine vrhunskih stručnjaka napustile KCUS te što i danas po hodnicima ove ustanove vladaju nehumane gužve, što su uvjeti liječenja sve gori, vjerovatno nije taj isti KCUS o kojem Seka priča. 

Gospođa Izetbegović pričala je i o žrtvi koju je podnijela, odnosno vlastitom prerušavanju i špijuniranju doktora, ali te tragikomične epizode valjda više govore o njenom karakteru nego o njenoj stručnosti. Između tih tirada na pres-konferenciji uspjela je i ispljunuti šovinističku uvredu na račun kolegice novinarke, ali to, valjda, također govori nešto o njenom karakteru. 

Uragan u leđa

I znamo svi mi otkud Sebiji Izetbegović ta arogancija i gard, jer da nije političkog vjetra u leđa, tačnije uragana, nikad ne bi stigla ni do portirnice KCUS-a, ali je zaprepašćujuća njena otuđenost od stvarnosti.  

Kako drugačije objasniti da jedna medicinska radnica svoje rezultate mjeri zarađenim novcem, a ne izliječenim pacijentima? Jer, taj vraćeni dug od 63 miliona KM plaćen je nikad gorim stanjem zdravstva u Kantonu Sarajevo. Plaćen je zdravljem svih nas i naših najdražih. A takvu cijenu građani ne žele plaćati. 

Zato bi bilo bolje da počnete raditi svoj stvarni, a ne posao bankarske službenice, gospođo Izetbegović. I da se probudite, zajedno sa svojim suprugom, u stvarnom svijetu

prola-komentar

Piše: Hajrudin PROLIĆ