BIH

Austrijska policija zbog terorizma uhapsila dvije osobe iz BiH

Antiteroristička akcija

Redakcija

26.1.2017

Austrijska policija provela je danas antiterorističku akciju s ciljem razbijanja grupe osoba sa prostora bivše Jugoslavije, koje su osumnjičene da su pokušale da uspostave radikalnu terorističku organizaciju, javlja Tanjug. 

Policija je izvršila više pretresa stanova u Beču i Grazu, a među objektima su bila vjerska udruženja. Državno tužilaštvo u Grazu, koje je bilo nadležno za akciju, saopćilo je da je, u djelovanju koje je bilo duže planirano, uhapšeno 11 muškaraca u Beču i Grazu. Tri uhapšena imaju austrijsko državljanstvo, ali su stranog porijekla, dva su iz BiH, a slobode su lišeni i jedan Sirijac, Bugarin i Makedonac.

Radi se, prema riječima portparola tužilaštva, o osobama u starosti između 21 i 49 godina.

Pored ove osmorice saslušano je više muškaraca u Grazu, a pošto su protiv trojice porijeklom sa Balkana ojačane sumnje zadržani su u pritvoru. Policija je te osobe uhapsila u vjerskim udruženjima u Grazu i Beču.  

Gradonačelnik Graza Siegfried Nagel rekao je da se radi o uspješnoj akciji, o kojoj je prije dva dana informisan. On je istakao da treba djelovati protiv svih onih koji ugrožavaju suživot u Grazu.

Racije su rezultat višemjesečnog nadzora i nemaju veze sa hapšenjem 17-ogodišnjeg Austrijanca albanskog porijekla Lorenca K. osumnjičenog za planiranje napada u Beču, rekao je on.

Nagel je istakao da su u Grazu "uklonjeni" selefijski sijači mržnje. Policija je nadzirala grupu osoba sa prostora bivše Jugoslavije, koje su pokušale da oforme radikalnu organizaciju i regrutuju članove.

Radi se, prema pisanju medija, očigledno o mreži oko Tutinca Mirsada Omerovića, koji je propovijedao u Austriji pod imenom Ebu Tejma, koji je prošlog ljeta osuđen na 20 godina zatvora zbog terorističkog udruživanja i podsticanja na ubistvo. Inače Omerović je idol Austrijancu albanskog porijekla, koji je prošle sedmice uhapšen pod sumnjom da je planirao bombaški napad u Beču, navodi se u saopćenju austrijskog tužilaštva, prenosi Tanjug.