GLOBUS

Trump je večeras potpisao naredbu koje su se svi pribojavali

Počinje izgradnja zida sa Meksikom

(M. D.)

25.1.2017

Predsjednik SAD Donald Trump naredio je danas početak izgradnje zida na granici sa Meksikom.

Ovaj potez Bijele kuće dolazi samo dan nakon što je Trump pooštrio mjere za dobivanje viza i imigraciju iz Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.

Tako je novi predsjednik SAD ispunio još neka od svojih predizbornih obećanja. Doduše, nije zabranio ulazak u SAD svim muslimanima, kako je bio najavio, već samo onima iz gore nabrojanih sedam država, sve sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Večeras je krenuo u obračun i sa imigrantima iz nemuslimanskih zemalja, tačnije Meksika, pa je objavljeno kako je naređeno da se napravi projekt izgradnje zida na južnoj američkoj granici.

Iako je Trump svojim glasačima obećao kako će Meksiko platiti taj zid, to neće biti slučaj, pa će izgradnju ovog megalomanskog projekta finansirati Amerikanci iz svojih džepova.

"Počevši sa današnjim danom, SAD će preuzimaju kontrolu nad svojim granicama", poručio je Trump nakon donošenja odluke o izgradnji zida.

Međutim, analitičari upozoravaju da ovakva odluka američke vlade može izazvati talas nemira širom zemlje.

U Americi živi više od 50 miliona građana latino porijekla, od čega su većina Meksikanci i izgradnja zida na granici sa Meksikom mogla bi izazvati niz nevolja u većem dijelu SAD, pogotovo u saveznim državama Californija i New Mexico, koje su i na izborima bile uglavnom naklonjene Hilary Clinton, upravo zbog Trumpove namjere da sagradi zid.