LIFESTYLE

Amazon lansirao nagradu za pisce koji objavljuju na Kindleu

Velika kompanija za internetsku kupovinu

(Fena)

25.1.2017

Velika kompanija za internetsku kupovinu Amazon najavila je pokretanje novih 20 hiljada funti vrijedne književne nagrade za autore koji svoja djela objavljuju na Kindleovoj samizdatskoj platformi koja, osim novčanog dijela, dobitniku donosi i marketinšku kampanju te finansiranje prijevoda na druge jezike.

Prema pisanju britanskog Guardiana, nagrada nazvana "Kindle Storyteller" otvorena je za sve autore koji objavljuju na engleskom jeziku a obuhvata sve književne žanrove, beletrističke i publicističke, lansirane na Amazonovoj samizdatskoj platformi Kindle Direct Publishing (KDP) u razdoblju između 20. februara i 19. maja 2017.

Ideja je, kako je rekao direktor sadržaja Amazonovog EU Kindlea Alessio Santarelli, nagraditi dobru književnost i učiniti ju široko dostupnom.

- Želimo potaknuti i one pisce koji su već objavljeni ali i one koji bi to tek željeli postati, da se bace na posao i učine svoje nove priče dostupnima čitateljima diljem svijeta - kazao je Santarelli.

Za nagradu se mogu prijaviti neobjavljeni naslovi dužine miminalno pet hiljada riječi.

U uži će izbor ući najbolje knjige po mišljenju sudačkog panela, ali i one koje privuku najveće zanimanje čitatelja, a dobitnik inauguracijske nagrade bit će proglašen na posebnoj svečanosti koja će se održati u julu u Londonu. 

Nagrada, osim novčanog dijela, podrazumijeva i marketinšku kampanju i mogućnost prijevoda na druge jezike.

Gotovo četvrtina od stotinu najčitanijih naslova na britanskoj Kindle trgovini dolazi s Kindle Direct Publishing platforme.