GLOBUS

Prvi dani vladavine daju jasniju sliku: Šta svijet može očekivati od Donalda Trumpa?

Serija odluka koje najavljuju velike promjene

M. D.

24.1.2017

Donald Trump je u Bijelu kuću i službeno ušao 20. januara, te je odmah počeo ispunjavati neka od svojih predizbornih obećanja.

Nije tajna da će Trump pokušati ukolniti što je moguće više odluka i zakona predhodnog predsjednika SAD Baracka Obame. To se pogotovo odnosi na trgovinske sporazume, Obamacare (zdravstvenu zaštitu), vanjsku politiku, pravo na abortus i klimatske promjene. To za početak.

Prva stvar koju je Trump potpisao kako je preuzeo predsjedničku funkciju jeste povlačenje SAD iz kontroverznog trgovinskog sporazuma TPP (Transpacifički trgovinski sporazum), kao što je i najavio tokom predizborne utrke.

proxy

Osim toga, Trump se sprema napustiti i jedan drugi trgovinski sporazum, NAFTA (Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini).

Trump je tokom predizborne kampanje najavljivao povlačanje iz ovih trgovinskih sporazuma, obrazlažući to negativnim posljedicama po američku ekonomiju.

Ovakav je potez novog predsjednika SAD naišao na odobravanje većeg dijela javnosti, jer se ovi trgovinski sporazumi već dugo vremena spominju kao oružje najvećih svjetskih korporacija, koje su preko ovakvih sporazuma željele postati "veće od zakona" u državama u kojima djeluju.

Trumpovu odluku podržao je i njegov ljuti protivnik, američki senator Bernie Sanders, koji je pohvalio odluku koja je "decenijama milionima Amerikanaca oduzimala poslove", te je ponudio i svoju pomoć Bijeloj kući kada je u pitanju ovaj slučaj.

Ipak, neke druge Trumpove odluke naljutile su i Sandersa, ali i mnoge druge Amerikance.

Novi predsjednik SAD je potpisao zakon prema kojem američka vlada više neće finansirati međunarodne organizacije koje promovišu abortus, što je prvi korak u borbi da se abortus stavi van zakona, smatraju analitičari.

Ovaj je potez izazvao, međutim, mnogo negativnih reakcija pogotovo među ženskom i LGBT populacijom, među kojima Trump i ne uživa preveliku popularnost.

Ipak, dosadašnje odluke nisu imale neke dalekosežne posljedice, ali treba očekivati da se i to uskoro promijeni.

Kao prvo, sve su prilike kako će Trump ispuniti obećanje, pa će ambasadu SAD u Izraelu iz Tel Aviva premjestiti u Jerusalem.

Takva odluka, koja je vrlo vjerovatna, imala bi dalekosežne posljedice po kompletan Bliski istok, ali i šire. To bi značilo da Trump priznaje Jerusalem kao glavni grad Izraela, čime bi SAD postala prva država u svijetu koja je to uradila.

Premještanje ambasade u Jerusalem značilo bi dramatično pogoršanje odnosa sa Palestincima, ali i gotovo svim tradicionalnim saveznicima Amerike, u prvom redu evropskim državama. Članice EU kategorično se protive premještanju ambasada u Jerusalem, pa bi ova Trumpova odluka mogla poprilično narušiti odnose sa saveznicima.

A, upravo je vanjska politika ono što će Trump, ako namjerava ispuniti predizborna obećanja, najviše promijeniti.

Odmah nakon preuzimanja predsjedničke funkcije od Baracka Obame, Trump je sa službene stranice Bijele kuće obrisao sve tekstove u kojima su se spominjale klimatske promjene.

Trump ne vjeruje da klima na planeti mijenja zbog korištenja fosilnih goriva, te i na tom polju želi uništiti sve ono što je njegov predhodnik u Bijeloj kući postigao.

Novi predsjednik SAD je danas zabranio svim uposlenicima Američke agencije za okoliš (EPA) da pišu na socijalnim mrežama i da daju izjave medijima, nakon što je predhodno ovoj agenciji ukinuo sve grantove i kredite.

Analitičari ove poteze vide kao uvod u povlačenje iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena. Inače, Trump smatra da su klimatske promjene podvala koja je planeti plasirana iz Kine. Naravno, nikada nije dokazao svoje tvrdnje.

Trump je u svojoj predsjedničkoj kampanji obećao mnogo toga, a ako je suditi po prvim danima u Ovalnom uredu, planira se držati svojih obećanja.

To samo po sebi i ne bi bilo ništa loše, da Trump svojim simpatizerima nije obećao neke prilično zastrašujuće stvari, poput zabrane ulaska muslimanima u Ameriku, te gradnju zida duž granice sa Meksikom.

Ipak, nije sve tako crno u prvim danima Trumpove vladavine.

Prema izvještajima iz Sirije, nakon dolaska Trumpa u Bijelu kuću, američka je vojska po prvi put od početka rata u ovoj zemlji sarađivala sa Rusijom u borbi protiv Islamske države, čime se poraz ove terorističke tvorevine konačno nazire.

A, hoće li sve ostati na riječima, ili će Trump zaista krenuti u radikalne promjene unutrašnjeg i vanjskog izgleda Amerike, saznaćemo vrlo brzo.