BIZNIS

Most “Duga” je veliki izazov

GRADITELJI Preduzeće “Porobić” Zavidovići

A. MEMIŠEVIĆ

24.1.2017

Kompanija “Porobić” Zavidovići sa dvadesetogodišnjim iskustvom u oblasti gradnje jedna je od vodećih ne samo na području ove općine. Sjedište je u Industrijskoj zoni Zavidovići, na površini od 20 dunuma. Na čelu firme je osnivač Edin Porobić.

Osnovna djelatnost su poslovi niskogradnje i visokogradnje. Pored toga, bave se i proizvodnjom gotove betonske smjese. Firma “Porobić” dobila je ove godine poslove zimskog održavanja skoro 250 kilometara regionalnih cesta. 

Sanacija cesta

- U posljednjih pet godina zapošljavamo 40 radnika. Većina prometa ostvaruje se na gradnji i sanaciji cesta, kao i na održavanju. Proizvodimo sve vrste betonskih cijevi, ivičnjake, šljako-betonske elemente svih dimenzija - kaže Adis Porobić, zamjenik direktora. 

Porodična firma ima godišnji prosječni ukupni prihod od 3,5 miliona maraka. Posjeduju dvije vlastite betonare te brojnu opremu, 15 kamiona, teretna vozila,  rovokopače, drobilice, valjke, miksere za beton.

Kada su u pitanju nova ulaganja, prioritet je nabavka mašine za proizvodnju betonskih cijevi svih profila, koja će osavremeniti i povećati proizvodnju te zatvoriti vlastiti kompletan ciklus od smješe do kalupa i gotovog proizvoda.

Jedan od najzahtjevnijih građevinskih poslova upravo se realizira. Riječ je o milionskom projektu, gradnji pješačkog mosta “Duga” u Zavidovićima na mjestu gdje je uništen most nakon velikih poplava. 

Veliki projekt 

- U pitanju je specifičan i zahtjevan projekt gradnje, na koji smo se odvažili prijaviti kao jedna od rijetkih firmi. Betonski most praktično visi na specijalnim sajlama, koje su dopremljene iz Italije. Poslije rata, samo je jedan takav most izgrađen u Tuzli - kaže Adis Porobić te dodaje da gradnja mosta, osim poslovne, ima i emotivnu stranu, jer “Duga” ima jaku simboličnu važnost za Zavidoviće. 

Nova proizvodna hala

U poslovnoj zoni u toku godine pokrenut će još jedan vid proizvodnje i uposliti desetine novih radnika. Riječ je o proizvodnoj hali površine od 1.200 kvadratnih metara.