BIZNIS

Plantaže sve više niču u Hercegovini

Još 1.000 hektara pod smiljem

Avaz.ba

24.1.2017

Procjene Vanjskotrgovinske komore BiH su da je u posljednjih godinu dana zasađeno oko 1.000 hektara novih plantaža smilja. Ako se tome doda da je 80 posto podignutih nasada nastalo kultivacijom do tada neobradivih brdskih i kamenitih područja Hercegovine, dolazi se do zaključka da ovaj trend ima višestruku finansijsku i opće društvenu korist. 

Posebno u stvaranju novih obradivih površina i otvaranju velikog broja novih radnih mjesta. 

Izrada standarda

Ako se sve navedeno stavi u kontekst najvećih svjetskih proizvođača eteričnih
ulja, gdje službeno Korzika drži primat, a procjene su da raspolažu sa 250 hektara,
dolazi se do zaključka da bi se BiH trebala pozicionirati na sami vrh proizvođača eteričnog ulja od smilja u skoroj budućnosti.

Vanjskotrgovinska komora BiH 4. oktobra 2016. godine osnovala je Grupaciju proizvođača, prerađivača i sakupljača smilja. Ovaj sektor proizvodnje, prerade i uzgoja ljekovitog bilja u BiH doživljava ekspanziju. 

Samo u prvih devet mjeseci prošle godine vrijednost izvoza eteričnih ulja dvostruko je premašila količinu u 2015. godini. Grupacija će se kroz svoj rad zalagati za izradu standarda i brenda hercegovačkog smilja, kao i traženje i pozicioniranje ovih proizvoda na svjetskom tržištu.

Prvi koraci

Jedan od prvih koraka je i zajednički nastup na najvećem svjetskom sajmu organskih proizvoda "Biofach 2017", koji će biti održan u Nirnbergu od 14. do 18. februara. Planirano je da se uskoro bh. firme iz ovog sektora u organizaciji VTKBiH zajednički predstave i na drugim svjetskim tržištima poput Amerike, Rusije, Kine i Japana. 

Očekuju subvencije i porezne olakšice

Jedan od zaključaka Grupacije bio je da je ovo nova prilika za razvoj i ekonomski rast bh. privrede. Zato se od nadležnih državnih institucija očekuje konkretna pomoć. Posebno u vidu subvencija i poreznih olakšica za firme koje su uložile velika sredstva u podizanje nasada i puštanje destilerija za preradu ljekovitog bilja u pogon.