GLOBUS

Otkriveni detalji: Kako je Obama Palestini tajno donirao 221 milion dolara

Stižu izvještaji i analize posljednje godine mandata

(M.M.)

24.1.2017

Počeli su stizati izvještaji i analize posljednje godine mandata Baracka Obame, a ono što je najviše zaintrigiralo javnost jeste podatak da je sada već bivši američki predsjednik Barack Obama poslao čak 221 miliona dolara palestinskim vlastima u posljednjim momentima svog mandata.

Zvaničnici su saopćili da se odlazeća Obamina administracija u svojim posljednjim satima usprotivila republikanskoj opoziciji i tajno izdvojila sredstva za palestinske vlasti.

Više od 227 miliona dolara iz fondova za vanjsku politiku tada je oslobođeno, uključujuči četiri miliona dolara za borbu protiv klimatskih promjena i 1,25 miliona dolara za UN-ove agencije.

Republikanski kongresmeni pokušali su spriječiti transfer novca, a sredstva za Palestince su stavili na čekanje. Ipak, kongresne odluke o stavljanju sredstava na čekanje obično poštuje izvršna vlast, ali one nisu zakonski obavezujeće. 

Zvaničnik i savjetnici nisu bili ovlašteni da javno govore o tim pitanjima i zahtijevali su anonimnost tako da je Obama izvršio donaciju u tajnosti, prenosi AP.

Objava ove informacije je došla u vrijeme Trumpovih najava da će Ambasadu SAD-a u Izraelu premjestiti iz Tel Aviva u Jerusalem, čemu se Palestinci oštro protive.