BIH

Da li biste sparingovali sa Merimom Bašić? (VIDEO)

Ona je naučila mnoge žene prvim udarcima u kikboksu

E. IDRIZOVIĆ

24.1.2017

Kickboxing je moderan borilački sport koji obuhvata više sportskih disciplina a to su polu kontakt, lagani kontakt, puni kontakt, low kick, thai kickboxing, muzičke forme i aero kickboxing.

Ovom vrstom sporta bavi se i naša Sarajka Merima Bašić.

Veliki troškovi

Ekipa portala Avaz.ba bila je na treningu s ovom najuspješnijom bh. kikbokserkom, koja se priprema za prvenstvo “Karlovac open 2017” , a koje će se održati u Hrvatskoj. Bašić se ujedno priprema i za domaći amaterski kup "Ilidža open". 

Ona, s obzirom da ulaže veliki napor i obavlja ozbiljne treninge svaki dan, nada da će i ova godina biti uspješna za nju.

- Velika je čast predstavljati svoju zemlju na svjetskim prevenstvima. Posebno mi je drago zlato iz Rusije. Za mene je to predstavljalo veliki izazov jer oni imaju odlične borce, kazala nam je Bašić.

Osim zlata u Rusiji, Bašić je osvojila zlato i na Svjetskom kikboksingu u Mađarskoj.

No, pripreme i odlazak na takmičenja iziskuju i velike troškove, te smo ovu uspješnu bokserku pitali kako uspije sve to finansirati.

- Prošle godine imala sam podršku Ministarstva kulture i sporta KS, na osnovu dobrih rezultata i uspjeha koje sam postigla. Nadam se da ću ponovo imati podršku naše zemlje, kazala je Bašić.

Popularizacija kikboksinga

No, Bašić se osim zlatnim medaljama, može pohvaliti i činjenicom da je baš ona doprinijela popularizaciji kikboksinga u BiH kao rekreativnog treninga za žene.

- U svijet rekreativnog kikboksa  uvela sam veliki broj žena. Sa organizacijom treninga za žene počela sam prije godinu i po. Bez obzira na starosnu dob ili tjelesne predispozicije, sve žene imaju mogućnost da nauče prve udarce. Ono što smo uspjeli jeste da smo ovaj sport u našoj zemlji, a posebno u Sarajevu, učinili popularnim. Trenutno vodim dvije grupe koje treniram u Dvorani "Mirza Delibašić“ u Skenderiji, kazala nam je Bašić.

Kako izgleda trening ove poznate kikbokserke, te koji su njeni planovi u budućnosti saznajte u video prilogu.

(Video: E. Idrizović)