VIJESTI

Smanjenje vlastite plaće jedna od prvih odluka mladog direktora Doma zdravlja Goražde

Edin Čengić, kao svijetao primjer skromnosti u vremenu nezasitosti

Al.B.

24.1.2017

Smanjenje vlastite plaće za više od 1.000 KM bio je jedan od prvih zahtjeva Upravnom odboru dr Edina Čengića, nakon što je prije oko tri mjeseca preuzeo dužnost direktora Doma zdravlja „Isak Samokovlija“ u Goraždu. Tek na naše insistiranje pristao je da je obrazloži, jer nije želio da se ovako odgovoran stav shvati kao pokušaj vlastite promocije, ali u jeku štrajka zdravstvenih radnika želi pojasniti da unutar zdravstvenog sistema BPK itekako postoje načini za uštede novca i stimulaciju onih koji najviše pomažu pacijentima.

Primanja direktora

- Dok sam bio samo uposlenik meni nisu bila dostupna primanja direktora, pa kad sam vidio kolika je to plata odmah sam rekao da je to mnogo. Neko ko danas vodi javnu ustanovu, pogotovo zdravstvenu, koja se najvećim dijelom finansira iz doprinosa ljudi koji rade, nema moralno, a možda čak ni zakonsko pravo, da sebi daje enormne plate kao da vodi privatnu firmu – kaže Čengić.

Umjesto ranijih oko 3.300 njegova sadašnja plata iznosi oko 2.180 KM.

- Postojao je neki položajni dodatak na mjestu direktora, pa sam se pitao je li to uredu i je li čak i po zakonu da postoji položajni dodatak na mjesto koje samo po sebi ima najveći koeficijent od 5.5. Pogotovo u vrijeme štrajka čovjek nema moralno pravo da na ovoj funkciji ima takve privilegije. Ne potcjenjujem sebe, ali mislim da moramo biti realni i shvatiti da svaka marka treba biti uložena u nabavku medicinskog materijala, opremu, da neke stvari možemo unaprijediti – ističe Čengić.

Trošenja na beneficije 

Čengić je odbio mogućnost da mu ustanova plaća korištenje mobitela, što je uobičajena praksa, nije želio iskoristiti 2.300 KM za završetak edukacije iz menadžmenta koju će sam finansirati, zadržao samo jednog od dvojice pomoćnika koji bi ga po potrebi mijenjao. Ukinuo je nerazumne dodatke na plaće, nezakonite stimulacije koje su „uvedene jednom i trajale vječno“ na dodatne poslove koji su u suštini redovan dio radnog dana, a stimulativne mjere iskoristio na primjer u slučaju Centra za mentalno zdravlje koji je prvi u BPK dobio certifikat Agencije za kvalitet u zdravstvu FBiH. Daljnje uštede novi direktor pravi „u hodu“, svugdje osim u stvarima zbog kojih će ispaštati pacijenti.

Već peti dan traje štrajk zdravstvenih radnika u BPK, a za danas je najavljen zbor radnika na koji je pozvan i resorni ministar. Rješenje bi mogao biti upravo kompromis - potpisivanje kolektivnog ugovora koji će predvidjeti postepeni rast satnice, uz uštede i u drugim ustanovama, dodatne napore Zavoda zdravstvenog osiguranja na naplati doprinosa, te vladinu strožiju kontrolu trošenja sredstava iz doprinosa koje izdvajaju svi građani.

Trošenja na beneficije jednog kruga uposlenih, ali i troškova nabavke lijekova, te dijagnostike i liječenja u drugim ustanovama.

Olakšati liječenje pacijentima

Čengić je po prvi put uveo 12-satno radno vrijeme svih gradskih ambulanti, a o mogućnostima kako i ustanove mogu olakšati liječenje pacijentima, te uštedjeti novac iz budžeta ZZO pojašnjava kroz primjer nabavke kolposkopskog aparata. – To je aparat neophodan za dijagnostiku u ginekologiji za koji se do sada slalo u Sarajevo. Dakle, kad nije u redu papa - bris radi se kolposkopija, biopsija i ako nalaz nije uredan i operacija. Sve se to sada završava u Goraždu u saradnji sa bolnicom i mladim dr Silajdžićem. Sigurno da postoji i masa drugih sličnih mogućnosti kako pare ne bi išle van BPK – ističe Čengić.