VIJESTI

Tužilaštvo BiH nema bazu zaštićenih svjedoka

Iako procesuiraju najteža krivična djela

BIRN BiH

24.1.2017

Iako procesuiraju najteža krivična djela, među kojima su terorizam i ratni zločini, Tužilaštvo BiH nema bazu zaštićenih svjedoka, što može dovesti u opasnost same svjedoke.

Vrlo često na suđenjima za ratne zločine u Sudu BiH svjedok se najavi imenom i prezimenom i kada uđe u sudnicu postupajući tužilac tek sazna da je taj svjedok dobio zaštitne mjere ili u Haškom tribunalu ili u istom sudu, samo u drugom predmetu, javlja BIRN.

U Tužilaštvu BiH su kazali da bi za izradu baze zaštićenih svjedoka trebala biti “usklađena zakonska regulativa”. U Ministarstvu pravde BiH pak navode da uspostava baze nije propisana zakonom ali nije ni osporena.

S druge strane, Sud BiH posjeduje bazu zaštićenih svjedoka, ali pošto sadrži povjerljive podatke, pristup joj je ograničen.

- Smatramo da je potrebno voditi potpunu evidenciju zbog osjetljive materije - naveli su u Sudu BiH.

U bazi, čija je izrada koštala 24 hiljade maraka, nalaze se lični podaci o svjedoku, podaci o zdravstvenom stanju i službene zabilješke. 

- Upravo se kroz ovu evidenciju može vidjeti da li je svjedok svjedočio ranije, gdje tačno i da li je, i ako jeste, koje je mjere imao - kazali su u Službi za odnose sa javnošću Suda BiH.

U Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) također postoji baza zaštićenih svjedoka. Nenad Gočevski, glasnogovorink Ureda registrara MKSJ-a, kazao je da su podaci u bazi strogo kontrolirani.

Advokatica Vasvija Vidović, koja je godinama radila u MKSJ-u, ali i u pravosudnim institucijama u BiH smatra da je neophodno da Tužilaštvo BiH uspostavi bazu podataka zaštićenih svjedoka.

- Zaštićeni svjedok iz Haškog tribunala je povjerljiv svjedok i za sva druga pravosuđa. Iako sud dodjeljuje mjere, Tužilaštvo svjedoka mora štititi i u fazi istrage - kazala je Vidović, pojasnivši da ako niže tužilaštvo traži podatke o nekom svjedoku, Tužilaštvo BiH mu mora reći da je riječ o zaštićenom.

Ona smatra da bi glavni tužilac Tužilaštva BiH trebao donijeti odluku o uspostavljanju baze.

- To je praktično pitanje koje je od velikog značaja za rad Tužilaštva. Ne mora sve pisati u zakonu, ali je Tužilaštvo dužno poduzeti mjere zaštite - dodala je Vidović, prenosi BIRN BiH.