GLOBUS

Sahranjena prva žrtva nesreće u Italiji: Alessandro ukopan s dresom omiljenog kluba

Farindola, gradić u Italiji 80 kilometara udaljen od Rima, obavijen tugom

A. SOKOLOVIĆ

24.1.2017

Farindola, gradić u Italiji 80 kilometara udaljen od Rima, obavijen je tugom. U crkvi Svetog Nikole u Farindoli, sahranjena je prva žrtva katastrofe iz hotela Rigopiano, u kojem je trenutno nastradalo 15, a traga se za još 14 osoba (šest preživjelih).

Riječ je o šefu sale hotela, Alessandru Giancaterinu (42), koji je živio u Farindoli, svega nekoliko kiometara od mjesta nesreće,.gdje je u ponedjeljak lavina uzela 15 života u hotelu.

Crkva je bila prepuna, a kovčeg je nošem na ramenima građana na kiši. Pogrebna povorka je bio u pratnji zastave Farindole, a na kovčegu dres Intera, kluba za koji je navijao Giancaterino, a koji su na sahranu poslali čelnici milanskog tima.

alessandro-kovceg-inter-2

Na kovčegu dres Intera, kluba za koji je navijao Giancaterino, a koji su na sahranu poslali čelnici milanskog tima

Na sahrani je, između ostalih, bila prisutna supruga Erika i brata Maximilian te gradonačelnik Farindola Ilario Lacchetta. 

Tu je bio i Fabio Salzetta, u majstor u hotelu Rigopiano, koji je izbjegao katastrofa, ali je prošle noći saznao za smrt svoje sestre Linde, koji je radial u hotelu kao kozmetičarka i koju su izvukli mrtvu iz ruševina.

Danas u popodnevnim satima održat će se i sahrana Gabriela D'Angela (31), također konobara Rigopiana.

alessandro-kovceg-inter

Pogrebna povorka je bio u pratnji zastave Farindole, a na kovčegu dres Intera

Inače, iz lavine je danas izvučeno još šest tijela stradalih.

Spasilačke službe polako gube nadu da više ima živih ispod gomile snijega.

U petak je spašeno nekoliko preživjelih, koji su jeli snijeg kako bi utolili žeđ.

RAI je istakao da je lavina  bila 100.000 tona teška,  a u hotel je udarila pri brzini od 100 kilometara na sat. U prijevodu, snagom od 4.000 kamiona u punoj brzini.