VIJESTI

Pendeš: Ministarstvo odbrane odgovorilo na pitanja iz Upitnika Evropske komisije

Ministrica odbrane BiH

Fena

24.1.2017

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je danas da je to ministarstvo među prvim bh. institucijama koje je odgovorilo na pitanja iz Upitnika Evropske komisije te da  će ti odgovori danas biti proslijeđeni Direkciji za evropske integracije BiH.

Ona je na pres-konferenciji u Sarajevu istakla da je Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH) u protekloj godini izvršilo planirane obaveze o pitanju odbrane i cjelovitosti BiH, učešća u mirovnim misijama, odgovora na prirodne katastrofe i nesreće, te humanitarnog deminiranja.

Pendeš je rekla da su pokazali da su spremni na nastavak angažmana u mirovnim misijama, kao i na povećanje udjela učešća pripadnika Oružanih snaga BiH u misijama u Afganistanu, Maliju i Kongu, a razmatraju i učešće u misiji u Centralnoafričkoj Republici.

Pojasnila je da rješavanje neperspektivne te knjiženje perspektivne vojne imovine na državu BiH ne zavisi samo od ovog ministarstva već i od entitetskih, kantonalnih i općinskih vlasti, ali smatra da će se u ovoj godini riješiti neperspektivne vojne imovine.

Kazala je da popunjavaju redove OSBiH koji su ostali upražnjeni odlaskom dijela vojnika zbog dobne granice ili nezadovoljavajućih plaća, kao i da će biti razmotrena mogućnost podizanja dobne granice.

Navela je da postojeći finansijski okvir ne podržava plan Ministarstva kad je u pitanju modernizacija OSBiH, a koja podrazumijeva nabavku helikoptera, obuku pilota, nabavku opreme za odgovor na prirodne katastrofe i edukaciju.

Po njenim riječima, Ministarstvo odbrane i OSBiH nisu podržali održavanje nelegalnog praznika u Banjoj Luci, a naredila je i istragu o angažovanje OSBiH u aktivnostima vezanim za 9. januar koja bi trebala biti okončana početkom februara.