BIH

Dodik: Sa Čovićem u četvrtak o zakonu o Ustavnom sudu BiH

Predsjednik Republike Srpske

(Fena)

24.1.2017

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najavio je da će zakon o Ustavnom sudu BiH biti tema njegovog sastanka s liderom HDZ-a Draganom Čovićem u četvrtak u Banjoj Luci.

Usvajanje tog zakona, smatra, treba postaviti kao glavno, ultimativno pitanje, sve dok se ne riješi, jer ta pravosudna institucija mora imati zakon po kojem radi.

Osnova u zakonu je ono što su ranije predlagali srpski poslanici u RS-u, kao i stavovi koje je predložio HDZBiH, u pogledu izbora članova Ustavnog suda BiH iz FBiH.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da očekuje da zakon o Ustavnom sudu BiH bude i tema sastanka stranaka vladajuće koalicije na nivou BiH sutra u Sarajevu, jer je neprihvatljivo da se govori da to pitanje ne treba pokretati, jer su bošnjački zvaničnici protiv.

Pozvao je opoziciju u RS-u na sastanak, u bilo koje vrijeme, i o ovoj temi, ali i o politikama koje treba da budu u korist RS-a.

Izrazivši razočarenje odlukom Ustavnog suda o apelaciji 30 poslanika Narodne skupštine RS-a u vezi sa zakonima i odlukama Federalnog parlamenta, Dodik je kazao da je Sud ponovo „potvrdio da je mjesto za političko odlučivanje“.

- To govori o BiH i namjerama tog političkog organa, koji se zove Ustavni sud, da nastavi dalje ne samo s degradacijom položaja RS-a nego i Srba u cjelini - utvrdio je entitetski predsjednik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Stoga, ističe, da tu odluku treba odbaciti kao politički motiviranu.