VIJESTI

Brčko: Do sada evidentirana 21 osoba oboljela od gripe

Podaci Higijensko-epidemiološke službe

Fena

24.1.2017

Na području Brčko distrikta do sada je evidentirana 21 osoba oboljela od virusa gripe tipa A, H1N3 mada je broj vjerojatno znatno veći, kazala je u izjavi za Fenu, šefica brčanske Higijensko-epidemiološke službe dr. Mirjana Kuzmanović.

Ona je istaknula kako se krajem mjeseca siječnja i u prvoj polovici veljače očekuje povećanje broja oboljelih od gripe, a kao razlog navodi završetak zimskog raspusta i početak nastave u brčanskim školama.

Dodala je kako je, zbog pojave gripe, još uvijek na snazi zabrana posjete pacijentima u brčanskoj Bolnici i da ta preventivna mjera ostaje na snazi do daljnjeg.

- Mi smo nabavili 3.000 doza vakcina protiv gripe i do sada je dosta stanovništva vakcinisano. Vakcina ne pruža stopostotnu zaštitu, ali simptomi kod oboljelih su mnogo blaži u odnosu na one koji nisu vakcinisani - kazala je dr. Kuzmanović.

Preporučila je češći boravak na čistom zraku, provjetravanje prostorija u kojima se boravi, izbjegavanje javnih skupova, te češće pranje ruku i uzimanje toplih napitaka, voća i povrća.