TUZLANSKI KANTON

Tradicionalna korajska plazijada okupila i Korajce iz dijaspore

Mladi i stari uživali u druženju, sankanju, jelu i piću

M. Mu.

24.1.2017

U Koraju je proteklog vikenda održana tradicionalna korajska plazijada "Mirso i prijatelji", na kojoj se i ove godine okupilo nekoliko desetina mještana ovog povratničkog mjesta.

Tako je ovaj kraj, osim po, nadaleko poznatoj korajskoj šljivi, postao poznat i po plazijadi, na koja se okupio i veliki broj korajske diaspore.

Kako nam je kazao Mahir Ćejvanović, jedan od organizatora ovogodišnje plazijade,  cilj je bio na jednom mjestu okupiti sve Korajce, te osim dobre zabave pokazati da ovo mjesto još uvijek odiše jedinstvom.

- Od ne tako davne 2009. godine kada je grupa Korajaca organizovala prvu plazu na čelu sa rahmetli Mirsadom Saidovićem, prošlo je osam godina. U Koraju se za to vrijeme  promijenilo puno stvari. Jedna od tih stvari jeste i gubitak našeg velikog Mirsada, koji nas je napustio baš onda kada je uspio da na jednom mjestu okupi Korajce - kaže Ćejvanović.

16295761-800506563430182-303203682-n

Kako kaže, plazijada je prilika da se mladi i stari Korajci druže, sankaju, jedu, piju...

- Plaza kao plaza. Najveću čar svemu daju mališani koje, ni „debeli“ minus i promrzli nosevi nisu mogli otjerati sa „kaldrme“, koja je bila centar Koraja. Gorila je vatra, okretali se ražnjevi, pekle pljeskavice, pio čaj, pjevalo se, igralo kolo... baš onako u korajskom stilu. Svega pomalo, ali opet dovoljno da nam ova plazijada ostane u sjećanju, ali i da nam bude emanet da se iduće godine okupimo na istom mjestu i uz sve sjetimo i našeg Mirse - ističe Ćejvanović.

Inače, od prijeratnih skoro dvije i po hiljade stanovnika u Koraju danas živi oko 1.200 mještana, čiji su osnovni izvori prihoda voćarstvo i povrtlarstvo.