BIH

Ivanić pojasnio zbog čega je pozvan na saslušanje u Tužilaštvu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dao izjavu

M. Aš.

24.1.2017

U Tužilaštvu BiH u Sarajevu završeno je saslušanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića stigao je u povodu referenduma o danu RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio nezakonitim.

On se u Tužilaštvu kratko zadržao, a njegovo saslušanje trajalo je oko 20-ak minuta.

Ranije su u predmetu o organizovanju referenduma o danu RS koji je Ustavni sud BiH zabranio saslušani predsjednik RS Milorad Dodik te drugi visoki zvaničnici manjeg bh. entiteta.

Ranije je bilo najava  da će Ivanić najvjerovatnije biti saslušan i na okolnosti angažiranja Oružanih snaga BiH tokom obilježavanja 9. januara.

Ivanić je kazao novinarima nakon saslušanja da ne želi komentirati rad Tužilaštva, ali je pojasnio i zbog čega je pozvan.

- Reći ću da sam pozvan da dam u svojstvu osumnjičenog komentar jedne političke izjave. Smatrao sam da političku izjavu ne treba da komentiram jer sam osumnjičen u svojstvu pomagača. Ja političke izjave smatram političkim izjavama i zato nisam iznosio nikakvu odbranu – rekao je Ivanić.

No, on nije pojasnio o čemu se tačno radi jer, kako je kazao, ne želi da govori o detaljima istrage. 

Na pitanje, šta misli o procesu saslušavanja u vezi održavanje referenduma o danu RS, Ivanić je kazao da ima svoj stav ali da ge ne želi komentirati.

- Ne želim ništa komentirati, dok ne vidim ishod istrage. Treba poštovati pravosuđe i to sam uvijek činio – rekao je Ivanić.

Odgovorio je i novinarsku konstantaciju da mu ovo nije prvi put da je u pravosudnim institucijama.

- Ja sam poštovao indentitet pravosuđa, imam iskustvo i siguran sam u sebe, znam šta radim – istakao je Ivanić.

Na pitanje šta misli o krivičnoj prijavi koja se odnosi na angažovanje pripadnika OSBiH 9.januara u Banjoj Luci, Ivanić je rekao:

- Vidjet ćemo o tome kada se se ponovo bude sreli vjerovatno na ovom mjestu, jer očito je da jedan dio ljudi ovdje u politici smatra da preko suda treba da nas disciplinuje. Ja ću svoje stavove iznositi kako mislim da ih treba iznositi.