BIH

Usvojen Nacrt zakona o liječenju neplodnosti

Većina zastupnika podržalo Nacrt

A. Du.

24.1.2017

18:33 Poslanici su podržali Nacrt zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, kojeg je predlažio šef Kluba poslanika SDA Ismet Osmanović.

- Imamo registrovano oko 1.500 udruženja. Ovim zakonom nastoji se smanjiti broj boračkih udruženja i uspostaviti njihova reprezentativnost. S najmanje 55 posto članstva iz populacije koje predstavljaju. Ovom zakonu daje podršku koordinacija boračkih udruženja – rekao je Osmanović.

Ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević (SDA) rekao da ima konstantan zahtjev svih boračkih udruženja da se napravi jedno udruženje.

-To će biti teško realizovano jer imamo tri komponente ARBiH, HVO i MUP. S kim razgovarati o zahtjevima? Imali smo poteškoće jer nije bilo reprezentativnosti. Iz federalnog budžeta je išlo KM 360.000 za rad borakih udruženja, ali na svim nivoima je to ukupno 12 miliona KM. Očekujem oda ona budu od koristi toj boračkoj populaciji – rekao je Bukvarević.

Poslanik SDP-a Zukan Helez, inače bivši resorni ministar, rekao je da ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom.

-Možda je bolji put da se u budžetima ograniče sredstva za ova udruženja. Većina bi se ugasila – rekao je Helez.

18:11 Nacrt Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, predlagača Kluba zastupnika SDP-a podržala je većina poslanika.

Iz Federalnog zdravstva su naveli da je Evropska komisija dala svoje prijedloge na tekst zakona da se popravi. Federalno ministastvo je napravilo nacrt popravljenog zakona.

Damir Mašić je kazao kako dvije godine ništa nije urađeno na donošenju ovog zakona. 

- Ne može se više čekati, jer u ovom trenutku je FBiH tamni vilajet u cijeloj Evropi, jer nemamo zakonski regulirano ovu oblast. Petina parova nemaju priliku da prirodnim putem dođu do potomstva, pa im je potrebna biomedicinski potpomognuta oplodnja. Mi kao društvo ne bi trebali dozvoliti da takva jedna humana stvar bude prilvelgija samo elita jer jedan postupak košta i do 8.000 KM. 

Za sve one koji se pozivaju na religijske uzuse pitam zar imamo pravo da zabranjujemo onima koji to ne rade – kazao je Mašić.

Šef ovog kluba Elvir Karajbić rekao je da ima sina i kćerku, koju je dobio biomedicinski potpomognutom opodnjom, te je istakao da zna u kojoj mjeri ova oblast uopće nije regulirana.

Poslanik SBB-a Zlatko Kravić rekao je da će ovaj zakon dovesti do naglog porasta nataliteta, ali ga je, ipak, podržao.

16.28 Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, predlagača Alme Kratine (DF) izazvao je žustru raspravu u kojoj su prevladavale optužbe na relaciji pojedinih poslanika opozicije i pozicije.

Kratina je, pojašnjavajući dopune Zakona, kazala da djeca između sedam i 15 godina starosti čiji su roditeji slabog imovnog stanja nemaju nikakvo osiguranje, te  da treba ukinuti tu diskriminatornu odredbu.

- Takva djeca nemaju nikakvo osiguranu, jer njihovi roditelji koji su u lošoj socijalnoj situaciji nemaju nikakvo osiguranj – rekla je ona.

Nakon što je predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović istakao da Federalno ministarstvo zdravstvo svakako priprema zakonsko rješenje u vezi s ovom materijom.

12.01 Šef Kluba SBB-a Nasir Beganović pitao je ministra pravde FBiH Matu Jozića (HDZ BiH) koji mu je bio motiv da u Komisiju za uvjetni otpust imenuje ministra unutrašnjih poslova FBiH, Aljošu Čamparu (SDA).

- Bio sam zatečen saznanjem da je Ministarstvo pravde u tu komisiju imenovalo ministra Čamparu. Uvažavajući sve činjenice, kada je ovaj slučaj u pitanju, nije mi jasno zbog čega je to učinjeno i želim da mi ministar objasni kako je moglo doći do tog imenovanja. Situacija je takva da je ministar MUP-a taj koji treba da povodi zakon i da se bori protiv kriminala, no u ovom slučaju dolazimo do situacije u kojoj onaj koji hapsi, sutra odlučuje koga treba pustiti iz zatvora – rekao je Beganović.

Šef Kluba SBB-a je upitao da li je Čampara zaista jedini pravnik ili jedina osoba u FMUP-u koja je mogla biti imenovana u navedenu komisiju dodavši „zar ne postoji nijedan drugi pravnik ili stručna osoba koja je trebala biti imenovana“.

- Pitam ministra pravde koji su bili njegovi motivi za imenovanje Čampare u toj komisiji. Da li su u pitanju možda neki talovi? To je presedan koji bi se trebali svi zastidjeti.  Tražim da se ministar očituje kako bi Klub SBB-a mogao poduzeti naredne aktivnosti, da li da tražimo smjenu jednog ili oba ministra, a posebno zbog činjenice da je ministrov brat tužilac u Tužilaštvu BiH (Durbavko Čampara, op.a.), pa se može samo zamisliti kakva je to sprega koja funkcionira po principu „kadija te tuži, kadija ti sudi“ – naglasio je Beganović.

11.33 Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta počela je jutros s poslaničkim pitanjima.

Poslanica SBB-a Jasna Duraković upitala Federalno ministarstvo zdravstva kada će se ispuniti obećanje u vezi s porodiljskim naknadama u FBiH odnosno usklađivanje njihovih iznosa te izjednačavanje prava u svim kantonima. 
 
Poslanik SDP-a Damir Mašić upitao je Vladu FBiH zašto je dala nalog svom predstavniku na skupštini dioničara "BH Telecoma" da odbije plan poslovanja i izvještaj o radu. Je li BH telecom, upitao je Mašić, poslovao nezakonito, te da li posluje suprotno interesima Vlade FBiH. 
 
On je također uputio inicijativu da Vlada obustavi sve eventualne privatizacijske aktivnosti ove, te drugih kompanija, dok se ne donese novi zakon o privatizaciji, te zakon o općem javnom dobru.
 
Vladu je upitao i da se prosijede informacije u vezi s nalazima federalnih revizora gdje je ustanovljeno da se neki ljudi nalaze na više funkcija te da uzimaju putne naloge za više gradova.