REGION

Uyehara: SAD će pomoći Vladi Crne Gore

Američka ambasadorka u Podgorici potvrdila

(Vijesti/Redakcija)

24.1.2017

Vlada Crne Gore je Sjedinjenim Američkim Državama uputila zahtjev za međusobnu pravnu pomoć u slučaju "državni udar", a zvanični Washington će osigurati traženu pomoć - kazala je u izjavi za Vijesti Margaret Ann Uyehara, američka ambasadorka u Podgorici, naglasivši da očekuje da vidi dokaze koje je Specijalno tužilaštvo prikupilo.

Kako je rekla, američke vlasti su zabrinute zbog izvještaja o pokušajima spoljnih faktora da utječu na izbore u Crnoj Gori korištenjem nelegalnih sredstava nasilja.

- Duboko smo zabrinuti i zbog informacija da bi unutrašnji akteri mogli također biti uključeni u taj proces - rekla je Uyehara.

Poručila je da je svaki pokušaj vanjskih ili unutrašnjih aktera da utječu na izbore i demokratski proces u Crnoj Gori potpuno neprihvatljv.

- Sjedinjene Države su već duže vrijeme zabrinute zbog agresivnih akcija Rusije prema Sjedinjenim Državama i našim saveznicima. To uključuje i cyber operacije ruske vlade čiji cilj je bio miješanje u američki izborni proces u novembru i uznemiravanje našeg osoblja u Rusiji. Rusija vodi veoma jasnu javnu anti-NATO kampanju od 2014. kada je ruski ministar inostranih poslova (Sergej) Lavrov kazao da bi priključenje Crne Gore bilo "akt provokacije". Podržavamo pravo Crne Gore i svih suverenih demokratskih država da odlučuju o svojoj budućnosti slobodno i bez spoljnjeg miješanja - rekla je Uyehara o pokušajima Rusije da utječe na američke predsjedničke i crnogorske parlamentarne izbore.

Ona je dodala da je crnogorska Vlada uputila zahtjev za međusobnu pravnu pomoć na adresu nekoliko zemalja, uključujući SAD.