SPORT

SP u rukometu: Veliki dan za "Kauboje", slijedi duel sa Španijom

Rukometni Mundijal ulazi u samu završnicu - četvrtfinale se igra

A. SOKOLOVIĆ

24.1.2017

Svjetsko rukometno prvenstvo u Francuskoj ulazi u završnicu. Na rasporedu su mečevi četvrtfinala, od kojih je svakako najzanimljiviji onaj posljednjiu večernjim satima (20.45) između Španije i Hrvatslke.

Za mjesto među najbolje četiri momčadi na svijetu pupularni „Kauboji“ će se boriti sa Špancima. Velika su nadanja kod naših susjeda, ali i strahovi javnosti zbog brojnih oscilacija u igri reprezentacije Hrvatske.

Hrvatski rukometaši u četvrtfinale su se plasirali nakon što su svladali Egipat. Za mjesto među najbolje četiri momčadi na planeti, igrat će protiv starih rivala – Španaca.

„Furija“ je još jedina neporažena momčad na cijelom SP-u, pošto su Nijemci i Danci, svaka reprezentacija na svoj način, čudno ispali s turnira.

Od 17 sati igraju Norveška i Mađarska. Iako su mnogi u ovom dijelu takmičenja očekivali duel Norveške i Danske, to se nije dogodilo. Mađari su u osmini finala sjajnom igrom izbacili Dance, tako da i danas nisu bez šansi.  

U 19 sati također jedna od poslastica – domaćin Francuska protiv Švedske. Od favoriziranih selekcija u četvrtfinalu reprezentacija Francuske ima najtežeg protivnika.

raspored

„Trikolori“ bi mogli imati velikih problema protiv Švedske, koja je odigrala nekoliko impresivnih utakmica do sada.

Švedska je odličnim igrama u grupi, ali posebice brutalnom pobjedom od 41:22 protiv Bjelorusije u osmini finala pokazala da ponovo spada u sam vrh svjetskog rukometa. Sada ima priliku dokazati da su u vrhu protiv prvog favorita SP-a.

Francuzi bi mogli biti sljedeći koji će ispasti, nakon senzacionalnih poraza Mađarske i Njemačke u osmini finala.

Utakmica o kojoj se najmanje govori, ali može biti veoma zanimljiva je duel između Slovenije i Katara (20.45 sati). Katarani se večeras bore za drugo uzastopno polufinale na SP-u.

S onog prošlog brane srebro, a naše simpatije su na njihovoj strani zbog Dobojlije na golu, Danijela Šarića, jedinog preostalog Bosanca u ovom timu (Maglajlija Eldar Memišević nije na spisku). 

U svakom slučaju očekuju nas danas četiri zanimljiva meča, a mi držimo fige susjedima Hrvatima.

Po onoj dobroj staroj – respektirati svakoga, ali se nikoga ne bojati - Hrvatska ima šansi.