VIJESTI

Ugaženi snijeg i poledica na kolovozu stvaraju velike probleme vozačima

Stanje na putevima

Redakcija

24.1.2017

Zbog niskih temperatura u našoj zemlji, posebno u jutarnjim satima, moguće je formiranje poledice na kolovozu, pa iz BIHAMK-a vozače pozivaju na pojačan oprez.

Izdvajaju se dionice u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Ugaženog snijega ima na putnim pravcima Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar i Livno-Mrkonjić Grad.

Na planinskom prevoju Borova Glava na dionici Livno-Šuica, vozače iz BIHAMK-a upozoravaju na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Vidljivost je zbog magle mjestimično smanjena na putevima koji vode kroz kotline i uz riječne tokove. Izdvajaju se putni pravci Sarajevo-Tuzla, Tuzla-Doboj, Kobiljača-Kiseljak-Kaonik i Lašva-Vitez-Novi Travnik.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, skreće se pažnja na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

BIHAMK apeluje na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda, ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog putaM-14 Srbljani - Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.