KOLUMNE

Uspjeh u Beogradu

Ličnost dana - Dino Mustafić

E. B.

24.1.2017

Komad "Novo doba" reditelja Dine Mustafića višeminutnim aplauzom i ovacijama ispraćen je u beogradskom Bitef teatru. Riječ je o predstavi koja je nastala prema tekstu Vuka Boškovića, a premijerno je izvedena u subotu. Ovo je ujedno i prva premijera ove sezone u Bitefu. 

Tekst je analiza savremenog doba sa mnogo strasti, emocija, ljudskog pada i gubitka dostojanstva, a glavni motiv je tranzicija, riječ koja, kako je kazao i sam Mustafić, mnogo toga govori, ništa ne objašnjava, a nema nikakve odgovornosti.

U prepunoj sali Bitef teatra bila su ugledna imena iz Beograda, poput Branka Pujića, Kokana Mladenovića, Ružice Đinđić... U predstavi igraju Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo, a do kraja mjeseca planirane su i tri reprize.

Dino Mustafić rođen je 6. jula 1969. godine u Sarajevu. Režirao je filmove, muzičke programe i pozorišne predstave. Njegov prvi igrani film "Remake" imao je svjetsku premijeru na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu 2003. godine, gdje je bio najgledaniji film. Predstave Dine Mustafića izvođene su u mnogim teatarskim centrima bivše Jugoslavije te na festivalima u Njemačkoj, Egiptu i Italiji.