BIH

Mandić o slučaju Kreso: BiH ne smije biti privatna država!

V. d. državnog pravobranioca poručuje

S. DEGIRMENDŽIĆ

23.1.2017

U Parlamentu BiH ponovo je aktuelizirano pismo predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, koje je pod nazivom "Informacija o (ne)postupanju Pravobranilaštva BiH u izvršnom predmetu povjerioca BiH zastupane po zakonskom zastupniku (Pravobranilaštvo BiH) protiv dužnika Nermina Ćupine“ poslala krajem prošle godine Vijeću ministara i prvo Ustavnopravnoj komisiji Predstavničkog doma, a potom i istoimenoj komisiji Doma naroda Parlamenta BiH. 

Odbacuje odgovornost 

Komisija je zaključila da Kolegiju Doma naroda PSBiH dostavi dopis Suda BiH s ciljem određivanja nadležnog radnog tijela koje će razmatrati ovaj dopis, a ranije je očitovanje o ovom pismu od Kolegija zatražila i Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma. 
Mlađen Mandić, v. d. pravobranioca, u razgovoru za „Avaz“ kaže da ga niko iz Parlamenta BiH niti iz Vijeća ministara nije kontaktirao u vezi s ovim pismom. 

Inače, u tom dokumentu Kreso je optužila Pravobranilaštvo BiH da je odgovorno za to što osuđeniku Nerminu Ćupini, koji služi 11-godišnju zatvorsku kaznu, nije oduzeta imovina stečena kriminalom, a vrijedna oko 61.000 KM, koliko je trebalo završiti u budžetu. Mandić kaže da se upoznao sa sadržajem ovog pisma iz medija te odbacuje bilo kakvu odgovornost u ovom slučaju. 

- Mi nismo protiv toga da novac od presuda ide u budžet i mi smo „ubacili“ desetine miliona u budžet, ali zakonito. Ovo što Kreso traži od nas je nezakonito. Kreso je trebala oformiti odjeljenje za izvršenje sudskih presuda, koje imaju svi ostali sudovi, samo ga nema Sud BiH - ističe Mandić. 

On pojašnjava da je još prije četiri godine u razgovoru s Kreso rekao da on neće postupati nezakonito te kaže da je uskoro bivša predsjednica Suda s nekadašnjom pravobraniteljicom dogovorila nezakonitu praksu. 

- To je bio privatni dogovor između bivšeg pravobranioca Dragice Miletić i Meddžide Kreso. Neka pokažu odredbu, član, tačku zakona prema kojem je Pravobranilaštvo ovlašteno za takvo nešto. Ja tvrdim da su oni koji su to radili postupili nezakonito. Svako osuđeno lice kojem je oduzeta imovina moglo je tužiti državu i dobiti nas na sudu - tvrdi Mandić. 

Krivični postupci

Mandić ističe da samo želi raditi po zakonu, pa i pod cijenu ostavke ili smjene. 

- I ranije je bila pokretana moja smjena zato što sam rekao da je država BiH titular državne imovine, što je tačno. Znači, radim pravno. A BiH mora prestati biti privatna država bilo koga. I sudova, i pravobranilaca, i političara. Neka mi dokažu da je Pravobranilaštvo ovlašteno za izvršavanje sudskih presuda iz krivičnih postupaka i ja ću iste sekunde dati ostavku - kategoričan je Mandić. 

Pritisak na izbor 

Podsjećamo da je Kreso pritužbe Vijeću ministara i Parlamentu BiH na Pravobranilaštvo uputila u vrijeme dok je trajao konkurs za izbor pravobranioca BiH i njegovih zamjenika. Naši izvori ranije su ocijenili da je ovo pismo bilo direktan pritisak na Vijeće ministara da poništi konkurs, što je i učinjeno bez pojašnjenja, i to dan prije nego što su bili zakazani intervjui s kandidatima za pravobranioca.