KOLUMNE

Mirna Bosna, mirna Srbija

Komentar dana

Faruk VELE ([email protected])

24.1.2017

Previše je posljednjih godina izgovoreno velikih riječi. Što smo se više uz poruke "nikad više" zaklinjali u bolju budućnost u regionu, poštivanje susjeda, suludost rata i tragikomičnost utrke u naoružavanju, nikad nismo bili bliže sukobima, a na naslovnicama tabloida nikad više aviona, tenkova i vrištećih najava rata! Rat je bio mila majka, šta nam učiniše godine potom, poentirao bi možda Abdulah Sidran.

Zato u ocjenama jučerašnje posjete vlade BiH (na čelu s predsjedavajućim Denisom Zvizdićem) kolegama u Srbiji, gdje ju je uz najviše počasti dočekao premijer Aleksandar Vučić, treba istknuti da ona nije ni historijska ni najznačajnija, ali jeste važna, možda i presudna na putu ka mirnijoj budućnosti regiona. Posebno jer dolazi u trenutku kada, barem prema utisku u javnosti, malo nedostaje da se ponovo uhvatimo za vratove.

Pokazalo se, dakle, da BiH i Srbija mogu i tako, uz mnogo međusobnog uvažavanja i spremnosti da se radi za dobrobit građana obje države. Da razumiju kako, umjesto tenkova, vlasti i jedne i druge zemlje narodu moraju ponuditi posao i hljeb, a umjesto tenzija, šansu za školovanje djece ili dobar godišnji odmor. I mirna Bosna, a i mirna Srbija. 

Ova je posjeta važna jer je do bh. državne vlade konačno stigao glas onih političkih i duhovnih lidera koji su upozoravali na tragičnost našeg zatvaranja i neophodnosti da se upravo u odnosima između BiH i Srbije postave temelji boljih odnosa u regionu, pa i, ako hoćete, iskrenijih odnosa između Srba i Bošnjaka. 

Time je bh. vlada postala aktivni učesnik događaja u regiji, a ne pasivni posmatrač ataka na institucije i državu, stvarajući preduvjete za razgovore i na najvišem nivou. Vlada Srbije, s druge strane, poslala je jasnu poruku čelniku RS Miloradu Dodiku da ga, zajedno sa sankcijama i radikalizmom, polako pušta niz vodu.

Koliko ima iskrenosti u svemu tome, teško je reći. Bit će opet i tenzija i teških riječi i luđaka koji bi ubijali (na svim stranama), a tabloidi će pjevati "u slavu bojnama". No, jučerašnje slike, ipak, provijavaju nadu da nam vrag nije potpuno zasjeo na prag.