BIH

Husnija Kamberović za Avaz.ba: Mustafa Imamović je bio sudionik u prijelomnim procesima naše historije

Na vijest o smrti dugogodišnjeg profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu

F. V.

23.1.2017

Ugledni bh. historičar i profesor Filozofsog fakulteta u Sarajevu Husnija Kamberović kazao je u izjavi za Avaz.ba na vijest o smrti profesora emeritusa Mustafe Imamovića da je on bio "jedan od naših najboljih historičara".

- Bavio se gotovo svim aspektima historije: historijsko-pravnim, državno-pravnim i kulturnim problemima. On je suvereno pisao o nacionalnim ideologijama i historiji ideja, o problemima identiteta, bavio se raznim politološkim pitanjima, historijom vjerskih zajednica i tako dalje. Profesor Imamović je bio pisac historijsko-pravnih studija, historijskih sinteza, polemičar, mentor za brojne magistarske i doktorske radove, javni djelatnik i sudionik u prelomim procesima naše povijesti – kaže Kamberović.

U knjizi "Pravni položaj i unutrašnji politički razvitak Bosne i Hercegovine od 1878. do 1914", koja je do sada objavljena u tri izdanja (1976., 1997. i 2007.), smatra Kamberović, Imamović objedinio spoznaje pravne teorije i historijskih zbivanja, što ju je uvrstilo među djela koja se kao literatura o historiji Bosne i Hercegovine na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće studira na gotovo svim domaćim i stranim uverzitetima. 

U njoj je Imamović, dodao je Kamberović, ponudio originalna rješenja o pravnom položaju te dao najcjelovit prikaz unutrašnjeg političkog razvitka Bosne i Hercegovine u austro-ugarsko doba.