VIJESTI

Umro profesor emeritus Mustafa Imamović

U 76. godini u Sarajevu

F. VELE

23.1.2017

Ugledni profesor emeritus dr. Mustafa Imamović, dugogodišnji profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu i gostujući profesor na mnogim univerzitetima u Evropi i Americi, umro je danas u 76. godini u Sarajevu.

Kako su nam potvrdile Imamovićeve kolege, čuveni profesor, autor čak 40 knjiga, monografija, udžbenika, na stotine članaka i studija, koji je 2014. godine obilježio 50 godina naučnog rada, umro je oko 14 sati u svom sarajevskom stanu.

Mustafa Imamović rođen je u Gradačcu 1941. godine. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je, diplomirao, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je profesor historije države i prava na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Tokom univerzitetske karijere predavao je na pravnim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Mostaru i Rijeci, ali i na Odjeljenju za historiju čuvenog Yale Univerziteta (New Haven), te na više drugih univerziteta u Americi. Pored ostalih, autor je poznatog djela «Historija Bošnjaka», monografije Pravni položaj i unutrašnji politički razvitak BiH 1878-1914, za koju je dobio republičku nagradu za nauku "Veselin Masleša", zatim «Bosanski Ustav» i «Bošnjaci u emigraciji».

Koautor je monografija «Muslimani i bošnjaštvo» i «Ekonomski genocid nad Muslimanima», kao i knjige "Bosna i Hercegovina od najstarijih vremena do kraja Drugog svjetskog rata".

Bio je urednik i član redakcije više časopisa i enciklopedija.

Do sada mu je više radova prevedeno i objavljeno na engleskom, njemačkom, španskom, albanskom, turskom, arapskom i perzijskom jeziku.