VIJESTI

Dodik: Ostvarili smo kontakt s novom američkom administracijom

Predsjednik RS za beogradskeu televiziju "Hepi" o sankcijama

Srna

23.1.2017

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je Banja Luka već ostvarila kontakte sa novom administracijom Sjedinjenih Američkih Država i da očekuje dobru saradnju, istakavši da je američka strana već pokazala dobru volju.

- Ti kontakti su bili vidljivi čak i u periodu kada sam dobio poziv za inauguraciju američkog predsjednika Donalda Trampa, što je bio, čini mi se, osnovni razlog zašto se ubrzano krenulo u priču o sankcijama protiv mene. Očekujemo da ćemo sa novom američkom administracijom raditi bolje i da će biti mnogo više razumijevanja - istanuo je Dodik za beogradsku televiziju "Hepi".

Mržnja i likovanje

Predsjednik RS rekao je da su špekulacije pisanje "Dnevnog avaza" da će mu, nakon SAD, sankcije uvesti i njemačka Vlada zajedno sa partnerima iz EU.

- Iz Sarajeva ne možete ništa drugo da očekujete nego to da vam žele sve najgore. Tako da to može biti u sferi špekulacija - naveo je Dodik.

On je dodao da se u pisanju "Avaza" svih ovih dana moglo vidjeti koliko je mržnje i likovanja prema onome što je navodno preduzeto.

- Samo prije nekoliko godina, gotovo da nema političara u BiH, koji nije imao taj status. Ali, evo, oni u tome uživaju - ocijenio je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da Evropa neće, niti ima razloga da mu uvede sankcije.

- Uvijek sam poštivao slovo Dejtonskog sporazuma i ako je iko to jasno govorio, to sam bio ja. A, Dejtonski sporazum su kršili upravo oni koji su htjeli da okrive mene za to - naglasio je Dodik.

Naveo je da je Dejtonski sporazum odličan, ali da je problem u tome što je on degradiran i promijenjen aktivnostima visokog predstavnika i zapadne administracije.

- Tako da, u tom pogledu, predstoji još dosta razgovora o tome da se shvatimo i razumijemo. Moja početna pozicija je slovo Dejtonskog sporazuma i izvorni Dejtonski sporazum - rekao je Dodik, podsjetivši da je RS izgubila nadležnosti u pravosuđu, sigurnosti, energetici, javnim nabavkama, upravljanju granicom, pitanju izbjeglica i statistici.

Komentarišući posjetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića Srbiji, Dodik je rekao da pozdravlja takav vid saradnje i da je dobro da se vode razgovori između svih institucija u regionu, dodavši da je premijer Srbije Aleksandar Vučić inicirao te razgovore.

Raščistiti zablude

- U svakom slučaju dobro je da bude kontakata da se razgovara, ali treba raščistiti neke zablude koje se prave ili netačno se prikazuje. Ali, što se nas tiče u Republici Srpskoj, treba pridavati značaj svakom onom koji ima značaj -  rekao je Dodik.

On je pojasnio da je Zvizdić predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a ne predsjednik vlade i da Vijeća ministara nije Vlada, nego pomoćni organ Predsjedništva BiH, te da u tom pogledu Zvizdić ima veoma ograničene nadležnosti.

- Postoje kopredsjednici Savjeta ministara i u suštini Savjet ministara je, prema Dejtonskom sporazumu, trebalo da ima samo tri ministarstva, a danas ih ima 10 - podsjetio je Dodik.