GLOBUS

Misteriozna smrt: Djevojka nestala prije osam dana, organizirana najveća potraga u historiji države, istraga odvela sve do Grenlanda

Rijetko ubistvo na Islandu

Avaz.ba

23.1.2017

Građani Islanda ostali su u šoku nakon što je na obali plaže na području Reykjavika pronađen leš 20-godišnje djevojke koju se osam dana vodilo kao nestalu, piše britanski Guardian.

S populacijom malo iznad 320.000 ljudi, Island ima jednu od najnižih stopa kriminala u cijelom svijetu - ubistva su tamo rijetka, a policijski službenici ulicama patroliraju nenaoružani. Između 2000. i 2012. godine na Islandu je ubijeno 25 osoba, a stopa ubistava iznosi samo 0.3 na 100.000 stanovnika, što je značajno manje od svjetskog prosjeka, prema podacima Icelandmonitora. Inače, riječ je o trećoj najnižoj stopi ubistava na svijetu nakon Lihtenštajna i Singapura.

U ovom slučaju radi se o smrti Birne Brjansdottir koju policija iz Reykjavika istražuje kao ubistvo, iako su u nedjelju u svojem izvještaju napomenuli "kako još ne mogu potvrditi uzrok njene smrti".

Brjansdottir je pronađena mrtva na plaži južno od glavnog grada Reykjavika nakon najveće potrage u historiji Islanda, u kojoj je učestvovalo više od 725 volontera, pišu islandski mediji.

Kao nestalom se vodila od 14. januara kad je posljednji put viđena nakon izlaska u barovima Reykjavika. Tog dana su nadzorne kamere na ulicama grada snimile Brjansdottir kako oko 5 sati ujutro sama šeta snježnim i maglovitim ulicama te kupuje kebab.

U vezi s njenim nestankom i vjerojatnim ubistvom uhapšena su dva mornara s Grenlanda u dobi od 25 i 30 godina, a razlozi za njihovo zadržavanje u policiji su višestruki.

Prvo, cipele gospođice Brjansdottir pronađene su u luci Hafnarfjordur, južno od Reykjavika, nedaleko od pristaništa na kojem je bio vezan ribarski brod s Grenlanda Polar Nanoq s kojeg su dvojica privedenih mornara.

Drugo, nadzorne kamere su u noći nestanka mlade dame pokraj broda snimile crvenu Kiju Rio, identičnu onoj koja je zapažena na mjestu na kojem je Brjansdottir zadnje viđena. Treće, u crvenoj Kiji Rio, za koju se ustanovilo da su je unajmili uhapšeni mornari, su tokom potrage pronađeni tragovi krvi nestale gospođice Brjansdottir.

Nedugo nakon nestanka 20-godišnje Islanđanke Polar Nanoq je isplovio iz luke, ali ga je helikopterom sustigla elitna jedinica islandske policije, poznata pod nazivom Vikinška jedinica zbog čega se brod okrenuo prema Islandu.

Kad se brod vratio u Reykjavik policija je ispitala posadu i zadržala dvojicu mornara zbog sumnje da su odgovorni za nestanak i potencijalno ubistvo Birne Brjansdottir.