BIH

Plakalo: Posjeta delegacije Vijeća ministara BiH Srbiji važna u ovom trenutku

Generalni sekretar Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini

Fena

23.1.2017

Generalni sekretar Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo izjavio je danas za Fenu kako je današnja posjeta delegacije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine predvođene predsjedavajućim Denisom Zvizdićem zvaničnom Beogradu, važna u vremenu trenutnih odnosa u BiH i regionu.

- Ova posjeta, kao i samo gostoprimstvo Vlade Srbije predstavnicima Vijeća ministara BiH, govori o zajedničkoj opredijeljenosti BiH i Republike Srbije ka eurointegracijskim reformskim procesima, kao i to da je zajednička saradnja i uvažavanje jedan od najvažnijih principa zdravih, dobrosusjedskih odnosa - smatra Plakalo.

Istakao je da treba pozdraviti opredijeljenost predsjedavajućeg Zvizdića i premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića za europski put obje zemlje te da će efekti ove posjete na visokom nivou imati dobre rezultate s obzirom na brojne važne ugovore koji će biti potpisani tokom bilatalarnih susreta.

Posjeta ministara Vijeća ministara BiH Vladi Republike Srbije pozitivna je iz više razloga, a najviše jer dolazi u vrijeme kada je u cjelokupnom regionu uzavrela politička klima te s toga ima višestruki značaj.

- Ova posjeta europskim institucijama šalje poruke da saradnja zemalja regije nema alternativu, kao i sami europski put BiH i Srbije - rekao je Plakalo. 

Također, dodao je da veoma ohrabruje i nedavni kratki susret premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i Vučića na marginama ekonomskog foruma u Davosu, što treba biti jači podstrek za saradnju Hrvatske sa zemljama regije, s obzirom na to da Hrvatska, kao punopravna članica Europske unije, ima mnogo veću odgovornost prema regionalnoj stabilnosti i saradnji.

Zaključio je da BiH, Srbija i Hrvatska predstavljaju trokut mira i stabilnosti na Balkanu te da je, zahvaljujući politikama koje zastupaju Zvizdić i Vučić, posjetom delegacije Vijeća ministara BiH započet proces relaksacije dosadašnjih odnosa.