BIH

Predsjednik OKBiH za "Avaz": Pojedini fantastični rezultati naših sportista uvijek su čudo, a ne stvarnost

Marijan Kvesić otvoreno o stanju u bh. sportu

Razgovarala: Ema MASLO

23.1.2017

- Sve dok se ne promijeni stav društva prema sportu, teško je očekivati olimpijsku medalju, posebno u ambijentu koji je opterećen složenom i još nedovršenom društveno-političkom situacijom u BiH. Zato će se pojedini fantastični rezultati naših sportista još povezivati s čudom i ogromnim ambicijama pojedinca, a nikako s bh. stvarnošću – rekao je za “Dnevni avaz” Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, u prvom ovogodišnjem intervju za bh. medije.

Neki intervjui su osuđeni da budu preneseni birokratskim rječnikom bez obzira na to što je sagovornik bivši fudbaler čije će ime zauvijek ostati ugravirano u historiji FK Velež, uspješni Mostarac i aktuelni predsjednik Olimpijskog komiteta BiH.

Nacionalni ključ

Nažalost, problemi koji nagrizaju bh. sport, previše su očigledni da bi se bacala zvjezdana prašina na bilo koji razgovor sa sportskim radnikom u BiH, a naročito ne sa predsjednikom krovne sportske organizacije u našoj zemlji.

Finansiranje sportskih organizacija, klubova i pojedinaca kod nas je još bez jasne vizije i strategije. Kako komentirate već jasno izražen trend da se to finansiranje od nadležnih institucija odvija po nacionalnom ključu?

- Osnovni problem našeg sporta je neriješeno sistemsko finansiranje bh. sporta. Strategija razvoja sporta trebala bi biti temeljni okvir finansiranja vrhunskog sporta. Sredstva koja se izdvajaju za sport nisu dovoljna, posebno kada se poredimo sa zemljama u našem okruženju. Podjela sredstava za sport je pogrešna. Smatram da se na razini BiH treba finansirati samo vrhunski sport, a na nižim razinama se mogu uključiti i drugi faktori.

Naredne godine se održavaju Zimske olimpijske igre (ZOI). Koliko trenutno u BiH postoji potencijalnih kandidata za ovo takmičenje?

- Olimpijski komitet BiH osigurao je u novembru prošle godine deset olimpijskih stipendija za naše sportiste koji se pripremaju za ZOI. Olimpijska stipendija je u visini od 800 dolara mjesečno i 5.000 dolara, što se može iskoristiti samo za putovanja na takmičenja. Naši stipendisti su istovremeno i potencijalni kandidati za OI. Očekujemo da ćemo na ovim Igrama imati od šest do osam bh. olimpijaca. 

Nerealna očekivanja

Ljubitelji sporta u našoj zemlji još sanjaju neki veliki rezultat, medalju s OI-ja. Iza nas je jedan ljetni olimpijski ciklus, počeo je naredni, za Tokio 2020. Šta OKBiH može uraditi i kakvi su planovi da na ovim Igrama, možda, vidimo nekoga od naših sportista na pobjedničkom podiju? 

- U Riju smo očekivali mnogo od Amela Tuke, kojem je malo trebalo da se uključi u finalnu borbu za medalju. Možda su naša očekivanja bila nerealna ako imamo u vidu činjenicu da naši sportisti za protivnike imaju kolege koji imaju daleko bolje uvjete za rad i postizanje vrhunskih rezultata. OKBiH je putem olimpijskih stipendija povećao broj sportista na OI-ju. Vjerujemo da ćemo, počevši od iduće godine, osigurati najmanje deset olimpijskih stipendija za OI Tokio 2020.

EYOF 2019. ima potporu vlasti 

Nakon ZOI-ja '84., EYOF je trebao biti najveća sportska manifestacija u našoj zemlji. Kakva je trenutna situacija u vezi s organizacijom EYOF-a 2019. Sarajevo i Istočno Sarajevo i postoji li opasnost da se opet obrukamo?

- EYOF 2019 ima potporu svih razina vlasti u BiH. U ovom momentu potrebno je posložiti sve ljudske resurse, koji trebaju osigurati koordinaciju sa ZOI-jem ‘84, OC Jahorina, Ski-savezom, Savezom klizačkih sportova, Savezom hokeja na ledu i kvalitetno iskoristiti postojeće sportske objekte, smještajne kapacitete i uvjete olimpijskih planina. Krajem idućeg mjeseca očekujemo posjetu Komisije Evropskog olimpijskog komiteta, koja se treba uvjeriti u vjerodostojnost uvjeta za organizaciju EYOF-a.

Bez kadrovskih promjena

Krajem godine održana je izborna sjednica Skupštine OKBiH i nije bilo mnogo promjena u kadrovskoj strukturi krovne sportske organizacije. Kako ocijenjujete razultate Skupštine i koji su osnovni ciljevi OKBiH u narednom mandatu ovog rukovodstva?

- U proteklom mandatu, OKBiH uspješno je realizirao 77 projekata i osigurao nastup naših sportista na 15 sportskih takmičenja. Olimpijski komitet BiH će nastaviti sa podrškom sportistima i sportskim strukovnim savezima kroz edukaciju trenera i sportskih radnika, implementaciju EU projekata "Erasmus +”, sportske programe, kao i kroz realizaciju brojnih projekata.