GLOBUS

Međusobne optužbe sirijske vlade i pobunjenika na pregovorima u Astani

Napetost u Kazahastanu

(Fena)

23.1.2017

 Vodeći pregovarač sirijske vlade osudio je, kako ih je nazvao, "provokativne" komentare pobunjeničke strane na početku mirovnih pregovora u Astani.

Bashar Jaafari izjavio je da je Mohammed Alloush djelovao "pomalo nediplomatski" na pregovorima koje su sazvali Rusija, Iran i Turska. 

Alloush je optužio sirijsku vojsku da krši primirje.

Također je kazao da je političko rješenje sirijskog građanskog rata nešto za što se pobunjenici zalažu, "ali nije i jedini izbor".

Razgovori u kazahstanskoj prijestonici prvi su na kojima opozicijsku delegaciju čine isključivo predstavnici oružanih grupa.

Pregovori uz posredovanje UN-a u Ženevi na kojima su učestvovale opozicijske ličnosti u egzilu propali su u aprilu prošle godine nakon što je ostvaren slab napredak.

Više od 300.000 ljudi je poginulo a 11 miliona je raseljeno otkako je ustanak protiv predsjednika Bashara al-Assada izbio u martu 2011.

Razgovori su otvoreni u ponedjeljak ujutru u hotelu u Astani na kojima je je pobunjenička delegacija sjedila na jednoj strani velikog okruglog stola a vladini zvaničnici na drugoj.

Njima su se pridružili predstavnici Rusije i Irana, koje podržavaju Assada, i Turske, koja podržava pobunjenike, kao i posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura i američki ambasador u Kazahstanu.

Sastanak je bio zatvoren za medije nakon uvodnog obraćanja kazahstanskog ministra vanjskih poslova Kairata Abdarahmanova, koji je izjavio kako je vrijeme da se "ostvari stvarni napredak koji sirijski narod s pravom zaslužuje".

Jaafari, ambasador Sirije u UN-u, insistirao je da je uručio "pozitivnu i optimističnu" poruku.

Transkript Alloushevog govora nije objavljen, ali je snimak njegovog dijela objavio na internetu član njegove delegacije.

- Naš izbor bit će samo mir. Političko rješenje u Siriji je naš izbor ali to nije jedini izbor jer se borimo za svoja prava - pravo na život, pravo na slobodu, pravo da odlučimo o svojoj sudbini i pravo da odlučimo ko će nas zastupati - izjavio je Alloush.

Portparol pobunjeničke delegacije Yahya al-Aridi ranije je izjavio novinarima da će ona također tražiti ukidanje opsade regija pod kontrolom opozicije i "geste dobre volje" među kojima su oslobađanje političkih zatvorenika i isporuka pomoći.

Aridi je dodao kako se za nadati da će sastanak "doprinijeti" pregovorima u Ženevi o političkom rješenju koji su planirani da se nastave narednog mjeseca.

Vladini zvaničnici izjavili su kako se žele usmjeriti ka "uspostavi linija prekida neprijateljstava" i razdvajanja pobunjenika zastupljenih u Astani od džihadističkih grupa - takozvane Islamske države i Jabhat Fateh al-Shama, koji je također bio poznat kao Nusra front dok nije prekinuo zvanične veze s al-Qaedom u julu prošle godine, prenosi BBC.