VIJESTI

Cvijanović nije saslušana u Tužilaštvu BiH

Dostavnica poziva za premijerku RS nije uredno iskazana

M. Aš. - A. S.

23.1.2017

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović nije se danas pojavila na saslušanju u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, u svojstvu osumnjičene u predmetu za kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda.

Kako je za Avaz.ba potvrdio Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, dostavnica poziva za premijerku Željku Cvijanović nije uredno iskazana, pa je upućen novi poziv.

Tužilaštvo BiH je ranije, osim Cvijanović, uputilo pozive za saslušanje Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Oni će biti ispitani u svojstvu osumnjičenih u predmetu za kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda iz članka 239. KZ BiH.

Član 239. Krivičnog zakona BiH odnosi se na 'Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava' i glasi:

- Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.