REGION

Suđenje Vidoševiću počinje 27. januara

U petak na zagrebačkom Županijskom sudu

Redakcija

23.1.2017

U petak, 27. januara, na zagrebačkom Županijskom sudu počinje suđenje bivšem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću, optuženom u tzv. aferi Remorker da je iz te ustanove izvukao najmanje 39 miliona kuna (najmanje 10 milouna maraka).

Prema riječima Uskokove tužiteljice Petre Parlov tokom suđenja ispitat će se 80k svjedoka.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u junu 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist od čak 39 miliona kuna, a među optuženima je i njegova dugogodišnja najbliža saradnica Zdenka Peternel.

Osim Vidoševića i Peternel na optuženičkoj klupi biti će i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić jer je četvero suoptuženika ranije priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom.

Vidošević je ranije govorio da ne zna koji su motivi njegovih suoptuženika da ga terete, a tvrdio je i da će srušiti optužnicu, u kojoj Uskok traži da mu se oduzme imovinska korist od čak 39 miliona kuna.

Kada je krajem septembra sud potvrdio optužnicu u ovom slučaju Vidošević je priznanja svojih suosumnjičenika nazvao komičnima, ponavljajući da nije kriv te da je žrtva represivnog aparata.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.